Voorlopig geen aanpassingen aan het meest gevaarlijke kruispunt van Hilversum.
Voorlopig geen aanpassingen aan het meest gevaarlijke kruispunt van Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Veiliger maken rotonde Utrechtseweg laat langer op zich wachten

HILVERSUM Met het schaamrood op de kaken moet de gemeente melden dat de rotonde Utrechtseweg-Diependaalselaan voorlopig onaangetast blijft. Het was de bedoeling dat deze kruising dit jaar nog op de schop zou gaan, maar door een blunder is het subsidieverzoek te laat ontvangen op de burelen van de provincie Noord-Holland.

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Zo ook in het raadhuis. Uit navraag blijkt dat het om een ambtelijk fout gaat. Er is niets misgegaan tijdens de overdracht tussen de wethouders. Floris Voorink (VVD) is niet langer belast met de portefeuille Verkeer. Daar zwaait sinds begin juni Annette Wolthers (D66) de scepter over. Haar zegsvrouw laat weten dat de subsidieaanvraag al voor de installatie van het nieuwe college de deur uit had moeten zijn. “We investeren in de ambtelijke organisatie om dit soort fouten te voorkomen”, luidt het verder.

Schrijnend is het wel, want de rotonde Utrechtseweg-Diependaalselaan wordt ervaren als de meest onveilige verkeerssituatie van Hilversum. Het is ook niet voor niets dat deze kruising op nummer 1 staat in de nog door Voorink gepresenteerde top-10 van situaties waar Hilversum echt mee aan de slag moet.

De weggebruikers ervaren deze kruising als onoverzichtelijk en gevaarlijk. Een aantal oplossingen is al vastgelegd op papier: aanpassing van het fietspad, middengeleiders, het plaatsen van attentiemaatregelen en de zichtbaarheid van het langzaam verkeer moet beter. Daar heeft de gemeente financiële hulp bij nodig van de provincie. Hilversum wilde aanspraak maken op een bedrag uit de Haarlemse subsidiepot ‘Kleine Infrastructuur Noord-Holland 2018’. Doordat de aanvraag te laat binnenkwam, is er pas volgend jaar weer de mogelijkheid om de benodigde euro’s uit dit provinciale potje te krijgen. Dat houdt in een jaar langer in de wachtkamer.

“Dat betekent dat de gemeente in 2018 voor geen maatregel cofinanciering heeft en de dekking voor uitvoering van maatregelen in 2018 volledig uit eigen middelen moet komen. De portefeuillehouder betreurt het zeer dat het zo is misgegaan en zal alles in het werk stellen om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt”, is te lezen in de vorige week verstuurde collegebrief.

Hilversum heeft zelf wel een potje van 150.000 euro beschikbaar om de top-10-plekken aan te pakken. Gezien de omvang van de maatregelen was de rotonde Utrechtseweg-Diependaalselaan hier al buiten geplaatst. Bij de andere locaties gaat het vooral om zogeheten ‘quickwins’. Daarmee wordt bedoeld dat met relatief eenvoudige maatregelen de plekken aan te pakken zijn.

'Investeren in organisatie om dit soort fouten te voorkomen'