Bundeling van infrastructuur langs de spoorlijn Hilversum-Baarn.
Bundeling van infrastructuur langs de spoorlijn Hilversum-Baarn. Foto: provincie Noord-Holland

Zorgen over voortbestaan amfibieën in HOV-gebied

HILVERSUM Onherroepelijk is de aanleg van de weg voor het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). Juridisch zijn alle gangen doorlopen. De gevolgen zijn er niet minder om. Bewoners, natuurorganisaties en diverse politieke partijen zijn nog altijd niet blij met de realisatie. Volgens Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve (VBAH) zijn er diersoorten die in hun voortbestaan bedreigd worden.

Bij de vereniging zijn grote zorgen ontstaan over de toekomst van diverse amfibieën, met de kamsalamander als belangrijkste diersoort. Volgens de VBAH houdt de provincie Noord-Holland zich niet aan de regels. "Met verwondering en ongeloof hebben wij vastgesteld hoe nalatig de provincie met de natuur omgaat in het kader van het HOV-project", is het boude statement. Daarom heeft zij nu vragen gesteld aan het bestuur van het Goois Natuurreservaat, eigenaar en beheerder van het natuurgebied.

Ten westen van en parallel aan de snelweg A27 komt een busbaan te liggen, waarover de snelle bus de spoorbaan Hilversum-Baarn gaat kruizen. Precies op dat kruispunt ligt een amfibieënpoel op een open veld, beter bekend als het 'Geitenweitje'. Deze poel verdwijnt zodra de busbaan wordt aangelegd. Vorig jaar maart is besloten om even verderop een nieuwe poel te creëren, zodat de amfibieën op verantwoorde wijze naar een nieuw onderkomen kunnen.

Dat verloopt via een ecologisch protocol en daar gaat het mis, meent de VBAH. In dit proces zou er een raster moeten komen om de poel met als doel de amfibieën op te vangen en over te brengen naar hun nieuwe 'thuis'. Dat had al in mei 2017 moeten gebeuren. Tot op heden staat het raster er nog altijd niet, constateert de Hilversumse natuurvereniging. Plaatsing van het raster heeft nu ook al lang geen zin meer, zo luidt de VBAH-bewering.
Halverwege vorige maand maakte de provincie bekend dat zij op woensdag 20 en donderdag 21 juni tijdelijke amfibieschermen gingen plaatsen in Anna's Hoeve en op landgoed Monnikenberg. Deze zijn neergezet juist om te voorkomen dat de amfibieën het bouwterrein betreden. "De kamsalamander is een graag geziene gast in en rond de waterpoelen in Anna's Hoeve", stelt de provincie in dit bericht. "Om nu te voorkomen dat de (pas geboren) dieren zich ter voorbereiding op de winter richting bouwterrein gaan verplaatsen en daar gevaar lopen, worden de schermen geplaatst in het bos", is te lezen in 'Op de bres voor de kamsalamander'.