Onverminderd droog, zonnig en (zeer) warm

Er lijkt in toenemende mate sprake te zijn van 'mooiweermoeheid'. Menigeen verlangt naar meer Hollands zomerweer met een mix van zon en wolken en soms een bui bij een gematigde temperatuur. Het Provençaalse zomerweer herstelt zich echter opnieuw met wederom een blokkerend hogedrukgebied ten westen en noorden van Nederland. Het blijft droog en warm.

Vrijdag + het weekeinde

Het werd afgelopen zondag op het KNMI in de Bilt net geen 25 graden. De landelijke hittegolf werd daardoor afgebroken (duurde 13 dagen). Wanneer het opnieuw enkele dagen 30+ graden wordt doet zich een tweede hittegolf voor. Vrijdag en zaterdag is het droog en vrij zonnig. Het wordt circa 29 Ă  30 graden bij een zwakke noordenwind. Vanaf zondag wordt het minder heet bij een iets aantrekkende noordenwind. De temperatuur ligt dan rond 26 graden.

Trend na het weekeinde

Het hogedrukgebied houdt oceaandepressies met wisselvallig weer nog steeds op afstand. Er zijn echter aanwijzingen dat die blokkerende werking geleidelijk wat gaat afbrokkelen. Dan zou het wat minder stabiel worden met later in de week kans op een bui en iets minder warm.

Weetje

Het zijn bijzondere tijden op weergebied. Mei was recordwarm. Juni was recorddroog. Juli is niet alleen recorddroog maar is ook recordzonnig. Juli 2006 was tot nu toe de meest zonnige julimaand met 306 uren zon tegen 206 uren normaal. Omdat juli 2018 op ruim 335 uren zon uitkomt is het tevens de zonnigste maand ooit. Dat was tot dusver mei 1989 met 331 uren zon.