Sinds vorige week hangt de aankondiging van de Dutch Media Week al groot op het pand van Beeld en Geluid.
Sinds vorige week hangt de aankondiging van de Dutch Media Week al groot op het pand van Beeld en Geluid. Foto: Bastiaan Miché

Van Dutch Media Week een groot landelijk festival maken

Meer publiek én mensen uit de media weten te trekken naar Hilversum tijdens de Dutch Media Week. Dat is de inzet van Beeld en Geluid.

HILVERSUM Duizenden mensen weten Hilversum al te vinden tijdens de Dutch Media Week (DMW). Zeker de Open Studio Dagen gelden als een ware publiekstrekker. Maar daar kan nog wel een schepje bovenop vinden ze bij Beeld en Geluid. De nieuwe partner van de mediaweek heeft de ambitie om dit landelijke evenement nog beter op de kaart te zetten.

In het opvallende museum aan de Media Parkboulevard 1 waren al genoeg DMW-activiteiten. Beeld en Geluid werkte mee, maar was niet officieel betrokken bij de organisatie en de programmering. Dat is dit jaar anders nu zij partner is geworden. "Wij vinden het belangrijk om een groot publiek en de professional in aanraking te laten komen met media op allerlei gebieden", meldt Jennemiek Leijsen. "De Dutch Media Week willen we echt groot gaan maken met alle andere partners. Er gebeuren zoveel dingen op mediagebied; daar horen wij bij te zijn."

Wie media zegt, zegt daarmee meteen Beeld en Geluid. In de Experience, het museumgedeelte, stappen de bezoekers in de wereld van de media waar zij onder andere terugkijken op de mediageschiedenis. Daarnaast is Beeld en Geluid de beheerder van de archieven. Beelden maar ook games en vlogs worden hier opgeslagen. Vanuit die positie ziet Beeld en Geluid het ook als haar taak om het tijdens de DMW 'groots aan te pakken'.

Zo krijgen jonge makers tijdens de eerste editie van de Media Summer Night op donderdag 6 september de kans om nieuwe dingen te maken en daarvoor gebruik te maken van oude beeldmaterialen. Dat is een uitdaging die Beeld en Geluid deze jonge, professionele creatievelingen graag voorlegt. Naast het stimuleren van eigen initiatieven en nieuwe dingen maken, gaat het tijdens deze bijeenkomst om ontmoeting. Dat gebeurt in een informele setting.
Daarnaast is de DMW een publieksevenement. Daarom heeft Beeld en Geluid veel leuke en gekke activiteiten op de agenda gezet, zoals Leijsen het zegt. Iedere dag staat de koude kermis op het Joop van den Endeplein. Volkscultuur ontmoet high tech en high art is de omschrijving. Altijd al een eigen VR willen maken? Dat kan tijdens deze editie van de DMW. Teams kunnen zich inschrijven voor deze challenge, die op vrijdag 31 augustus wordt gehouden. De opdracht luidt om binnen 48 uur een eigen 360-film of interactieve VR-content te maken. De allerbeste film wordt uiteindelijk doorgestuurd naar het internationale Filmapalooza festival, dat in maart 2019 plaatsvindt in de Verenigde Staten. Een dag voor deze challenge is er een VR-masterclass in Beeld en Geluid.

Een andere publiekstrekker moet het Dutch Media Week Familiefestival zijn op zaterdag 8 en zondag 9 september. Op deze dagen zijn er workshops, meet-and-greets met vloggers, acteurs en programmamakers zoals Tim Douwsma, Pip Pellens en Ismael Ilgun. Centrale vraag tijdens dit familiefestival is wat is jouw echte identiteit en welke heb je in de online wereld.

Het programma is er niet alleen op gericht om mensen van ver naar Hilversum te trekken. Zo besteedt Beeld en Geluid op donderdag 6 september bijvoorbeeld aandacht aan 100 jaar Mediastad. Ouderen uit Hilversumse verzorgingshuizen zijn tussen 10.00 en 12.00 uur te gast en krijgen een speciaal voor hen samengesteld programma dat gaat over de ontwikkeling van Hilversum als mediastad. Hennie Huisman heeft zijn medewerking toegezegd en haalt de bewoners op met de bus. Een dag later komen diverse groepen 8 van basisscholen uit Hilversum langs om mee te doen aan de workshop beeldgeheimen. Samen gaan ze aan de slag met de mediavorm video. "Zo willen we er ook echt voor de mensen uit de eigen omgeving zijn", besluit Leijsen.

'DMW met alle andere partners echt groot gaan maken'