Bianca Verweij.
Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

'Zet die verdubbelaar in, je bent gekke Henkie als je het niet doet'

hilversum Als het aan fractievoorzitter Bianca Verweij van de Hilversumse SP ligt, komt er zo snel als kan een tweede wijkbrandweerman in Hilversum. Voorwaarde is wel dat dit niet ten koste gaat van het aantal handjes bij de repressieve dienst.

Al in 2013 pleitten de socialisten voor een wijkbrandweerman in Hilversum, naar Rotterdams voorbeeld, voor met name ouderen en mensen die moeite hebben om voor zichzelf te zorgen ('verminderd zelfredzaam'). "En toen René aan de slag ging, bleek het al snel een succes", aldus Verweij. "Hij is druk, doet goed werken en valt goed in de wijken. En dus vinden wij al een tijdje dat René een collega erbij moet krijgen."

Tot dusver is deze collega er nog steeds niet. De socialisten, die de voorbije maanden al meerdere keren aandacht vroegen voor de wijkbrandweermannen, kunnen daarom voorlopig weinig anders doen dan afwachten. "Maar er wordt steeds gezegd door de veiligheidsregio dat ze dat gaan doen", aldus Verweij. "Maar zet die verdubbelaar (die extra collega, red.) nou eens in, je bent gekke Henkie als je het niet doet. De reden waarom ze destijds hiermee zijn gestart - brandveilig leven - is nog steeds relevant. Overigens, en laat dat duidelijk zijn, die extra collega moet niet ten koste gaan van de repressieve dienst."

Met name dat laatste baart Verweij zorgen, ook doordat tientallen vrijwilligers de afgelopen jaren zijn vertrokken.