Fietscoaches geven tekst en uitleg over het in te voeren stalverbod in het centrum.
Fietscoaches geven tekst en uitleg over het in te voeren stalverbod in het centrum. Foto's: Bastiaan Miché

'Hilversum heeft geen behoefte aan fietsrepressie door de gemeente'

De nieuwe verordening gaat nog veel voeten in aarde krijgen. 'Laten we het vooral leuk houden' is de oproep van een briefschrijver.

HILVERSUM De grote gele borden in het centrum zijn niet te missen. Wie zijn fiets op een plek gestald heeft waar dat niet netjes is heeft waarschijnlijk al een zwart-gele hanger aan het stuur gehad. Vanaf half september is de verkeerd geparkeerde tweewieler af te halen bij het fietsdepot aan de Kerkbrink 29. "Laten we het vooral leuk houden."

Dat is de oproep van Gert Ruijer. In een brief aan deze krant uit de Hilversummer zijn ongenoegen. In zijn ogen is het een grote publieksonvriendelijke actie van de gemeente. Hilversummers en andere bezoekers die met de fiets naar het dorp gaan, zullen het voortaan wel laten om naar het hart van het dorp te gaan. Het dorp gaat vermeden worden als de fiets niet netjes in een rek of tegen een fietshek stond. Dat betekent een trip naar het depot en 15 euro aftikken om de tweewieler terug te krijgen. Betalen gebeurt vanaf maandag 15 oktober.

"Het ik-wil-mijn-fiets-terug hoort niet bij 2018 en de fietsrekplicht moet drastisch beperkt worden", schrijft Ruijer. "Het beste is de verordening in te perken tot de voetgangersgebieden. Het is een onzinargument van de wethouder dat de hulpdiensten anders het centrum niet goed kunnen bereiken. Hilversum heeft in mijn ogen geen behoefte aan een fietsrepressie door de gemeente, terwijl juist het centrum autoluw werd gemaakt en de fiets omarmd zou moeten worden", is zijn vervolg.

De gemeente wil het verrommelde beeld in het centrum aanpakken. Die fietsenzee moet weg, zeker nu er volgens wethouder Arno Scheepers, ook voldoende fietsparkeermogelijkheden zijn in het centrum. In totaal zijn er 2.800 plekken. In het laatste jaar heeft Hilversum hier best in geïnvesteerd en zijn er honderden rekken en hekken bijgekomen zodat iedereen zijn of haar fiets keurig kwijt kan en het centrum aantrekkelijker wordt. Daarnaast is de gemeente nog bezig met een inpandige fietsenstalling in het centrum.

De drang om bijna in de winkel te gaan staan, moet eruit. Hilversummers moeten wennen om even verder te kijken om hun stalen ros te parkeren. Een kwestie van wennen, is de redenatie vanuit het raadhuis. Om de Hilversummers goed voor te bereiden, is de gemeente een gedragscampagne begonnen en zijn fietscoaches in het centrum te vinden die de bezoekers adviezen geven waar zij hun fiets kunnen stallen in plaats van bijvoorbeeld pal voor de Hema. Punt van aandacht blijft wel mensen die slecht ter been zijn.

De plek aan de Kerkbrink waar de fietsen naartoe gaan.