Sinds maandag is het terrein achter Gooiland tot tevredenheid van de omwonenden 'containerloos'.
Sinds maandag is het terrein achter Gooiland tot tevredenheid van de omwonenden 'containerloos'. Foto: Bastiaan Miché

SP: 'Foute straatnamen wijzigen'

HILVERSUM Het is geen geschiedvervalsing maar met het herbenoemen van straatnamen plaats je de geschiedenis juist in de goede context, aldus de SP. De oppositiepartij vindt dat 'foute' straatnamen moeten verdwijnen. Nieuwe iconen verdienen de eer van een naar hen vernoemde straat.

"Wij willen de discussie aangaan wat we moeten doen met de erfenis van foute personen", aldus SP-raadslid Rebekka Timmer. In deze inclusieve samenleving is er wat haar betreft geen plaats meer voor 'foute historische figuren'. Meest concrete voorbeeld is de J.P. Coenstraat. "Die man heeft 15.000 mensen vermoord in Indonesië. Willen wij in een inclusieve samenleving een straatnaam hebben die vernoemd is naar een massamoordenaar? Dat vinden wij niet passen, omdat een straatnaam een eerbetoon is. Dat zegt veel over ons."

9


Vlag kan uit, stinkcontainer
is echt weg

HILVERSUM "De vlag kan uit. De container is weg en komt niet meer terug." Norbert Michalewski, bewoner van de Kapelstraat, is een tevreden man nu de groene afvalcontainer pal voor zijn deur, op het terrein van Gooiland, daadwerkelijk is verdwenen.

Zien is geloven geworden voor de bewoners van de Kapelstraat. Maandag is de groene afvalcontainer zoals vooraf is gezegd opgehaald. Maandenlang hebben de omwonenden in de stank gezeten. Deuren en ramen konden niet open tijdens de zomerse periode, want dan zaten de bewoners in een rioollucht. Dat moet nu verleden tijd zijn. "Ik ben heel erg content. Datzelfde geldt voor de buren", aldus Michalewski, die lang heeft gestreden om de zogeheten stinkcontainer weg te krijgen.