Op de Noorderbegraafplaats was zoals ieder jaar de kranslegging.
Op de Noorderbegraafplaats was zoals ieder jaar de kranslegging. Foto: Bastiaan Miché

Herdenking 'uitermate waardevol'

HILVERSUM "Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daar moet je altijd aan blijven werken. Daarom herdenken we de tijd toen dat niet zo was en welke ellende dat aanricht." Dat zegt pastoor Jules Dresmé van de Vituskerk, één van de honderd bezoekers van de Gooise herdenking Nederlands-Indië.

Dresmé noemt de herdenking 'uitermate waardevol' en vindt het een belangrijke bijeenkomst. Dat vindt ook burgemeester Bas Jan van Bochove van Weesp. Hij spreekt woensdagmiddag, tijdens de bijeenkomst in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de La Rivièrestraat, namens de Gooise burgemeesters en benadrukt het feit dat iedereen de betekenis van 4 mei kent en veel minder die van 15 augustus, de dag dat Japan in 1945 capituleerde en een einde kwam aan de oorlog in Zuidoost-Azië. "Duitsland spreekt aan, van Indië weten we bar weinig."
Van Bochove weet dat veel van de aanwezigen het irriteert dat voor veel Nederlanders de Tweede Wereldoorlog vooral een Europese oorlog is en ook veel oudere Nederlanders niet weten dat er in Azië ook een oorlog was. Toch is er hoop, aldus de burgemeester, nu een nieuwe generatie met Indische achtergrond op zoek is naar de verhalen van toen. "Laten we dat stimuleren. Vele jaren voelden mensen die de verschrikkingen daar hebben meegemaakt zich niet erkend."
Na de bijeenkomst vertrokken de aanwezigen naar de Noorderbegraafplaats voor de vlagceremonie en kranslegging.