Een aantrekkelijk Stationsplein is er een zonder straat voor de deur, aldus de Fietsersbond.
Een aantrekkelijk Stationsplein is er een zonder straat voor de deur, aldus de Fietsersbond. Foto's: Bastiaan Miché

Langzaam verkeer moet leidend zijn en niet tweederangs

Nee, ze zijn geen anti-autopartij. Wel is het zo dat langzaam verkeer, dat enorm is toegenomen, het uitgangspunt van de gemeente moet zijn, vindt de Fietsersbond.

HILVERSUM Weg met halfbakken oplossingen. Het is tijd dat de Hilversumse politiek duidelijke keuzes maakt als het gaat om mobiliteit. Daarbij moet vooral de gedachtelijn veranderen, vinden ze bij de Fietsersbond, afdeling Hilversum. Langzaam verkeer moet niet langer tweederangs zijn, maar moet juist leidend zijn bij het opstellen van het beleid en het bedenken van verkeersoplossingen.

“Maak het nu eens echt goed. Stop met dat halfslachtig gedoe”, zegt Krijn Griffioen van de bond. Als voorbeeld neemt hij de plannen voor het Stationsplein. In het verkeersdeel van het gemeentelijke voorstel staat dat de doorstroming van het verkeer beter moet. “Maar daar is nu juist de buitenring voor bedoeld.” Met tweerichtingsverkeer op de Schapenkamp en de Koninginneweg creëert de gemeente een nieuwe route van en naar het Mediapark, terwijl het centrum juist de plek is waar je moet kiezen voor fietsers en voetgangers, is de mening van de fietsersbond.
“De gedachtegang moet anders. Denk in eerste instantie aan langzaam verkeer en daarna pas aan het gemotoriseerde verkeer”, vult Paul Holdorp aan. “Maak een aantrekkelijk plan voor het Stationsplein. Het moet de entree van Hilversum worden naar het dorp, een aantrekkelijke verblijfsruimte. Als dat het uitgangspunt is hoe kan het dan dat als je uit het station komt dat het eerste dat je tegenkomt een straat is? Een die verdiept is of op maaiveld.”
Hilversummers gebruiken de fiets ook om naar het dorp te gaan of bij het station te komen. Het langzame verkeer is in de afgelopen decennia flink toegenomen. Daar is het gestalde blik dagelijks het bewijs van. Voormalig wethouder van Verkeer Floris Voorink zei al eens dat op dat gebied Hilversum een beetje aan het eigen succes ten onder gaat. Als de wiedeweerga heeft de gemeente het afgelopen jaar honderden extra fietsparkeerplekken gerealiseerd in het centrum. Is het genoeg? Daar is de fietsersbond sceptisch over. In hun ogen moet er snel een goede fietsenstalling komen bij het station. Daarnaast weten ze dat Arno Scheepers, de VVD-wethouder die nu belast is met het dossier, bezig is met een inpandige stalling in het centrum.
Met echt voldoende voorzieningen wordt het voor de fietser makkelijker de fiets netjes weg te zetten, waar de gemeente met het nieuwe stalverbod en de daarbij horende gedragscampagne momenteel op aanstuurt. Dat de gemeente gaat handhaven op verkeerd neergezette fietsen vinden Griffioen en Holdorp oké. Wel zijn zij van mening dat de gemeente de huidige campagne positiever moet aanpakken. Inwoners moeten wel gestimuleerd blijven worden om met de fiets te komen naar het dorp in plaats van de nadruk leggen op strikt handhaven.
Infrastructurele keuzes zijn eveneens van belang. Neem alleen de fietsroutes - het woord fietspad is volgens beide heren niet meer van deze tijd. Er zijn nu zoveel soorten fietsen in het verkeer dat de gemeente serieus moet naar oplossingen. "Als ik over de Soestdijkerstraatweg rijd dan is het daar zo smal. Elkaar passeren en dan ook met diverse snelheden en fietsen met andere omvangen dat het risico's oplevert", aldus Griffioen. Hij voegt er meteen aan toe dat dit niet een typisch Hilversums, maar een landelijk probleem is.
Meer fietsstraten, zoals op de Hoge Naarderweg, is ook iets waar de Fietsersbond voor gaat pleiten bij de gemeente. Voorwaarde is dan wel dat het niet ergens lukraak een straat is, maar dat er een netwerk van fietsstraten komt. Dat bevordert pas echt de veiligheid. Het consequent inrichten van 30- en 50-kilometerzones moet de norm zijn. Binnen de buitenring streeft de fietsersbond zelfs naar een volledig 30-kilometergebied, tenzij er al aparte verkeersbanen zijn aangelegd. "Veiligheid creëer je door gescheiden systemen en langzaam", zeggen Griffioen en Holdorp. Zij vinden dat de gemeente aparte fietsroutes moet ontwikkelen. Als voorbeeld noemt Holdorp de Jan van der Heijdenstraat. Laat daar het gemotoriseerde verkeer overheen rijden en zorg ervoor dat er parallel, door de wijk heen, routes zijn voor alleen fietsers. "Zo zitten fiets en auto elkaar niet meer in de weg. Hier gaan we graag de discussie over aan", aldus het Hilversumse Fietsersbondduo.

Fietsroutes parallel laten lopen door de wijk is een ander voorstel.