'Ik zit in dienst van mijn achterban in de gemeenteraad', aldus Rebekka Timmer.
'Ik zit in dienst van mijn achterban in de gemeenteraad', aldus Rebekka Timmer. Foto: Bastiaan Miché

'Waarom mezelf censureren als ik een duidelijke mening heb?'

Sinds eind maart is Rebekka Timmer raadslid. De SP'er weet de aandacht te trekken. Zie de straatnamendiscussie. Hieronder een portret van de jonge veelbesproken politica.

HILVERSUM Slechts achttien lentes jong is ze en nu bijna een half jaar raadslid waarin ze de schijnwerpers op zich gericht krijgt. Met haar ideeën zorgt Rebekka Timmer, SP'er in hart en nieren, voor de nodige controverse. Zelf zegt ze dat ze in de politiek zit om gelijke kansen voor iedereen te creëren. Wie is deze nieuwe politica eigenlijk?

Extreem. Radicaal. Controversieel. Tegendraads. Rebels. Het zijn termen die de Hilversumse allemaal gehoord heeft en dat zijn dan nog de meest nette. Vorige week kreeg zij een karrenvracht kritiek over zich heen, nadat haar SP-fractie had aangekaart om eens goed te kijken naar straatnamen van historisch gezien 'foutieve figuren'. Ze benadrukt dat de socialisten geen kruiwagen klaar hebben staan met nieuwe iconen die bijvoorbeeld J.P. Coen of Paul Kruger moeten vervangen. Dat is een misvatting. "Aan de hand van landelijke richtlijnen hebben we een opiniestuk geschreven om een maatschappelijke discussie aan te gaan. Een straatnaam is een eerbetoon. Dat zegt iets over onze normen en waarden. Willen we, in deze inclusieve samenleving, mensen vereren die massamoordenaar zijn of een rol hebben gespeeld in het slaaf maken van vele mensen?", luidt Timmers uitleg.
Door dit gevoelige balletje op te werpen, willen Timmer en haar fractiegenoten niemand beledigen, maar recht doen aan de samenleving waarin iedereen meetelt, zoals zij zegt. Voor de socialisten is het niet te verkopen om 'nog altijd koloniale misdadigers te eren'. De boze reacties leggen volgens haar de fragiliteit van de gemeenschap bloot. Het is het opschudden van de huidige normen, waarden en cultuur. Dat schuurt. Dat snappen ze, maar dat laat onverlet dat de SP de straatnamendiscussie wil aanslingeren.
Menselijke waardigheid, solidariteit en gelijkwaardigheid. Dat zijn de begrippen die iedere SP'er dromend kan opdreunen. Onder die noemer valt het gewenste debat over de straatnamen. Zo zit Timmer ook in het politieke spel. Ze zegt in dienst te zijn van haar kiezers. Gelijke kansen realiseren is de idealistisch missie. "Ik zit niet in de raad omdat ik het zo gezellig vind."

Al op jonge leeftijd ontstond de politieke interesse bij de vrouw die op de school voor hoogbegaafden en later het gymnasium zat. Op haar twaalfde wilde zij zich al aansluiten bij de SP. Zich inzetten tegen armoede en gelijke kansen creëren zijn altijd al haar drijfveren geweest. Vanaf haar veertiende was zij lid van ROOD, de jongerenorganisatie van de socialisten. "Bij de SP heb ik ideeën gevonden over hoe we dingen die fout gaan in de wereld kunnen aanpakken. De SP is een partij die zich onder de mensen begeeft en met hen dingen organiseert om de wereld te verbeteren", vertelt zij.

Timmer vindt zichzelf principieel, ideologisch en benaderbaar. "Ik ben zeker niet alleen maar te vinden in het raadhuis", zegt ze. Met haar achttien jaar is ze nu het jongste raadslid. Ze ziet zichzelf niet als voorbeeld voor de jonge generatie, maar zegt wel dat het politieke bewustzijn belangrijk is. "Met lokaal activisme kan je echt dingen veranderen. Je zit er zo dicht op. Dat geldt ook voor jongeren", aldus de Hilversumse, die ook een van de drijvende krachten is van het vorig jaar opgerichte jongerenplatform Jong035.

Naast benaderbaar is Timmer ook zichtbaar. Zeker op social media spreekt ze zich bijna dagelijks uit. Ongezouten en direct. Dat roept weerstand op. Met die donkere kant heeft zij al te maken gekregen. Al meerdere bedreigingen zijn geuit aan haar adres. Zich de mond laten snoeren zit er niet in, ook al is de impact groot. "Ik zeg dingen omdat ik een mening heb. Dat recht is gewaarborgd in de grondwet. Toch zijn er mensen die vinden dat ze je mogen bedreigen en die je in een frame proberen te plaatsen. Dat zegt meer iets over de ander", aldus de Hilversumse.

Timmer vervolgt: "Verschillende keren heb ik bedreigingen gehad van extreemrechts. Ze zijn achter mijn telefoonnummer gekomen. Ik kan me daar heel slecht door voelen, want dat doet absoluut iets met je. Maar waarom mezelf censureren als ik een mening heb en dingen zeg die ik ook echt vind? Eerst maken die bedreigingen je onzekerder maar uiteindelijk word je er zekerder van. Ik krijg de respons terug van rechts die ik verwacht, dus dan heb ik toch iets goeds gezegd. Ik blijf de dingen benoemen zoals ik ze zie."

'Opiniestuk geschreven om maatschappelijke discussie aan te gaan'

Met het einde van het zomerreces in zicht zijn haar politieke aandachtspunten voor de komende tijd duidelijk. Meer aandacht voor het minimabeleid, de jeugdzorg, verbeteringen bij het Sociaal Plein en proberen de plannen van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wat betreft de loondispensatie voor mensen met een arbeidsbeperking van tafel te krijgen en anders zo goed mogelijk in de steigers te zetten. "Dat is een serieuze verantwoordelijkheid die we waarschijnlijk moeten gaan nemen als gemeente. Daar blijven we actie voor voeren", zijn haar kenmerkende woorden.