Tijdelijke overgang naar koel en wisselvalig zomerweer

Een gebied met hoge luchtdruk trekt naar het oosten weg. In de loop van donderdag passeert het polaire koufront van een depressie ten noorden van Schotland. Er kunnen enkele buien vallen. Vrijdag en zaterdag zakt een met koude lucht gevuld lagedrukgebied (hoogtetrog) het Noordzeegebied binnen. Dat betekent een overgang naar koel zomerweer met enkele buien.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien. Met een maximum van 17 à 18 graden is het koel. Zaterdag is het zeer onbestendig met een grotere kans op buien, lokaal met onweer. Het kan ook even opklaren. Er waait een matige tot bij vlagen vrij krachtige zuidwestenwind. Het is uitgesproken koel bij een maximum van 15 à 16 graden. Zondag is er nog kans op enkele buien. Er staat een stevige noordwestenwind. Het wordt 17 à 18 graden.

Trend na het weekeinde

Na het weekeinde schuift een nieuwe uitloper van het Azorenhogedrukgebied naderbij. De neerslagkans neemt af. De zon laat zich wat vaker zien en de temperatuur gaat omhoog. Eerst naar 19 of 20 graden. Later in de week wordt het waarschijnlijk weer zomers warm.

Weetje

Doorgaans wordt in de zomer geklaagd over het wisselvallige weer, maar dit jaar zorgde een extreem standvastig hogedrukgebied lange tijd voor uiterst stabiel zomerweer. De klachten gingen over droogte en hitte en er was toenemend sprake van 'mooiweermoeheid'. Waar de gemiddelde Nederlander anders over klaagde, daar werd nu steeds sterker naar verlangd.