De bescheiden tribune waar ouders straks kunnen zitten.
De bescheiden tribune waar ouders straks kunnen zitten. Foto's: Bastiaan Miché

17,5 bij 7,5 meter groot, hooguit 1,98 meter diep en 32 graden warm

Het kleinschalige zwembad van De Winter Sport in Kerkelanden gaat komende maandag eindelijk open. De naam: 't Gooische Bad.

hilversum "Het is een groot gekkenhuis. Alles gaat echt megasnel. We zetten echt alles op alles om op tijd, komende maandag, open te kunnen." Dat zegt zwemschoolhouder Shiva de Winter een paar dagen voordat in zijn net zo veelbesproken als kleinschalige bad in Kerkelanden de eerste zwemlessen van start gaan. "Het was een hete zomer, maar nu begint de trots te komen."

Zo fel als de (politieke) discussie was over de komst van het instructiebad, zo bescheiden oogt de vooral witte ruimte met opvallend kleurrijke tegeltjes van binnen. Geen glijbanen, springplanken of andere gekkigheid, maar puur de basis. Dat wil zeggen: twee kleedkamers (één voor jongens, één voor meisjes) van zes bij drie meter, kluisjes, douches en een bad van 17,5 bij 7,5 meter dat nog geen twee meter diep is. Oh ja, er is ook nog een minitribune van drie rijen voor de ouders. De glazen wand tussen de tribune en het 32 graden warme zwembad komt over een week. Tijdens het afzwemmen wordt die glazen wand overigens verwijderd om zo die extra beleving te creëren, vertelt De Winter.
Het nu nog afgesloten zwembad - om zo de waterkwaliteit op peil te houden - heeft verder geen startblokken, maar enkel een trappetje om erin of -uit te komen. Het meest diepe gedeelte is 1.98 meter diep, het meest ondiepe stuk slechts tachtig centimeter. Dat gedeelte dient vooral voor de volwassenenactiviteiten als de bootcamp. Immers, het zwembad is er niet alleen voor kinderen die leren zwemmen. Ook de ouderen kunnen er straks terecht voor verschillende activiteiten. Zo is er straks ook zwemmen voor alleen (allochtone) vrouwen. En er zijn plannen voor samenwerking met fysiotherapeuten.

Grote vraag de afgelopen weken was ook: hoe gaat het zwembad heten? De definitieve stem was aan het publiek. Met overweldigende meerderheid koos dat publiek voor 't Gooische Bad en dus niet voor de andere twee opties Dok229 of het Franciscusbad. De Winter zelf had aanvankelijk zijn bedenkingen bij de uiteindelijke keuze, maar vindt het nu toch wel een leuke naam. Het kennelijk massale aantal stemmen geeft aan dat zijn zwembad bij veel mensen in de belangstelling staat. "Je merkt het ook aan de ouders en kinderen die straks naar het nieuwe zwembad gaan. Er is veel betrokkenheid vanuit de buurt. Mensen zijn heel nieuwsgierig. Het is echt een ding."
De Winter kijkt ook terug op een 'ontzettend chaotische tijd'. Maandenlang lagen hij en de gemeente met elkaar in de clinch, omdat de ondernemer steeds maar niet de benodigde vergunningen kreeg. Zo waren de brandveiligheid binnen het pand en de verkeersveiligheid buiten niet in orde, vond men bij de gemeente. Ook zat er nog een huurder in het pand aan de Franciscusweg.
De besprekingen leidden tot veel vertraging en extra kosten voor De Winter. Bovendien moesten de leerlingen, die voorheen les kregen in onder meer het nu gesloten Heideheuvel, de afgelopen twee/drie maanden uitwijken naar Baarn, Maarssen of Huizen. Gedurende de rel was vooral verantwoordelijk wethouder Floris Voorink kop van Jut, maar uiteindelijk kreeg de VVD'er zijn ambtenaren wel zover om mee te denken met De Winter en de vergunning alsnog te verlenen.

Voorwaarde was wel dat de huurder eind dit jaar moet zijn vertrokken. "Met hem zijn we rond", zegt De Winter nu, daaraan zonder extra uitleg toevoegend 'we zijn er goed uitgekomen'. Het geeft aan dat De Winter voorzichtiger is met zijn woorden dan pakweg een halfjaar terug. Hij roept alle ouders en kinderen op om straks zo veel mogelijk met de fiets te komen. Voor de ingang is een fietsenhok voor zeventig fietsen. En met Floris Voorink heeft de zwemschoolhouder, zegt hij zelf, nu goed contact. De wethouder komt ergens deze dagen nog even op bezoek. "Het was een moeizaam leerproces, waarbij misschien wel zes afdelingen van de gemeente bij betrokken waren", lacht De Winter. "Veel mensen hebben hiervan wakker gelegen. Er is van alles fout gegaan, maar nu moeten we verder."

Het zwembad is nog altijd afgesloten.