Art Expo-organisator Raoul van de Wetering met achter hem kunstenaars Arjan Beukeboom en Raphael Hermans.
Art Expo-organisator Raoul van de Wetering met achter hem kunstenaars Arjan Beukeboom en Raphael Hermans. Foto's: Bastiaan Miché

Kunsttentoonstelling Fabrique Ludique met festivalgevoel

Diversiteit aan kunst, maar ook muzikanten die optreden, live art performances en een foodtruck. Een expositie moet meer te bieden hebben.

HILVERSUM Van videoclips voor rappers met ruige auto's en danseressen tot aan stilte voor tv-opnamen voor de Evangelische Omroep. Het rauwe en ruige van de fabriekshal van Fabrique Ludique heeft een breed bereik. Van vrijdag 7 tot en met 9 september gaat eigenaar Makeltrent er iets nieuws doen: een Art Expo. "Eigenlijk is het een festival."

In trek is de oude fabriekshal van Brandsma Metaalveredeling zeker. Artiesten, filmproducenten en tv-makers, ze weten de weg inmiddels goed te vinden naar deze locatie pal voor Anna's Hoeve. Daarnaast bezetten nu diverse start-ups de oude kantoorruimten. Er is genoeg reuring in het gebouw, maar een evenement verzorgen is nog niet gelukt. Maar daar kan binnenkort ook een vinkje door.
Bovenaan het verlanglijstje staat het houden van een expositie. Dat is precies wat er gaat gebeuren, maar dat gaat dan wel in de stijl van Fabrique Ludique, zoals de Mussenstraat 55 tegenwoordig door het leven gaat. Laagdrempelig en 'een beetje gekkigheid', zoals Raoul van de Wetering van Makeltrent zegt, zijn de sleutelwoorden. Hij wil van de Art Expo meer een festival maken. Naast werken van 23 kunstenaars, bekend en onbekend, betekent dat eveneens drie dagen live muziek, live art performances, een kunsttour. Vanuit de ontmoetingsruimte (Bar Bizar) kunnen de bezoekers met een drankje in de hand alles in een ander perspectief zien.
De meeste kunstenaars zijn (een dagdeel) aanwezig in de loods, waar zij op een informele manier met de bezoekers in contact kunnen komen. "Het moet een beetje dat festivalgevoel bezorgen, waar mensen ongedwongen in aanraking komen met kunst, waar ze niet zo snel mee in aanraking kunnen komen. Het moet gezellig zijn. Wij kunnen werken aan onze naamsbekendheid en werk laten zien dat mensen anders niet zien", stelt kunstenaar Arjan Beukeboom, een van de 23 deelnemers.
Naast een gelegenheid om werk te exposeren spreekt de locatie en de opzet van het evenement aan. Het is compleet wat anders dan werk tentoonstellen in een galerie."Het is de combinatie van het industriële met kunst", merkt deelnemer Raphael Hermans op. "De hal is groot, maar de Art Expo wordt overzichtelijk. Dat is tof. Het heeft niets benauwds", luidt zijn toevoeging.
Wie langs wil komen, kan dat doen op vrijdag 7 september van 16.00 tot 23.30 uur. Op zaterdag gaan de deuren open om 13.00 uur en om 22.00 uur gaan ze weer dicht. Zondag is alle kunst te zien tussen 13.00 en 20.00 uur. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Fabrique Ludique.

De fabriekshal verandert in een tentoonstellingsruimte.