Wethouder Scheepers zet de eerste infiltratiekratten in elkaar.
Wethouder Scheepers zet de eerste infiltratiekratten in elkaar. Foto: Bastiaan Miché

Nieuw infiltratiesysteem bij Berlagevijver

HILVERSUM De term infiltratiekrat heeft iets misleidends. Het roept beelden op van afluisterapparatuur en Russische inmenging. Niets van dat is waar. De honderden kratten die nu in de grond van de groenstrook zijn gestopt in de Laan 1940-1945 zijn een duurzame maatregel en zorgen ervoor dat het hemelwater niet meer via het riool naar de rioolwaterzuivering gaat.

"Het gaat om watermanagement van de gemeente. Het gaat om de opvang van overtollig regenwater en het scheiden van hemel- en rioolwater", legt wethouder Arno Scheepers (Beheer Openbare Ruimte) uit, terwijl hij woensdagochtend met een oranje hesje aan en een bouwhelm op met daarop het logo van Hilversum klaarstaat om de eerste infiltratiekrat in elkaar te zetten. In totaal gaan er zevenhonderd kratten de grond in. Dit is fase één, op de Graaf Wichmanlaan en de Berlagelaan komen nog twee zones.

Via het infiltratiesysteem infiltreert het hemelwater uit de Berlagevijver in de bodem. Via de grond komt dit water bij het grondwater. Dat zorgt ervoor dat het hemelwater niet meer via het rioolstelsel wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuivering bij Anna's Hoeve. Nu blijven de twee gescheiden van elkaar. Scheepers voegt eraan toe 60 procent van het hemelwater in Hilversum al niet meer naar de rioolwaterzuivering gaat. Met deze scheiding van schoon regenwater en rioolwater 'scoort' de gemeente al heel goed.

Al zeker tien jaar is de wens binnen Hilversum om wat te doen aan het scheiden van het hemel- en rioolwater. Tot nu toe kwam het er niet van, maar de motie van de ChristenUnie tijdens de bespreking van de Kadernota begin juli heeft een zet in de goede richting gegeven. Het aangenomen voorstel draagt Hilversum op om zelf het goede voorbeeld te geven bij het omgaan met regenwater in de openbare ruimte en gebouwen. De gemeente betaalt deze duurzame maatregelen uit het potje van de rioolheffing.
“Door het hemelwater lokaal te infiltreren in de bodem gaan we duurzaam met dit water om. Door dit soort maatregelen speelt Hilversum niet alleen steeds meer in op de gevolgen van klimaatverandering, maar stimuleren we ook een duurzame omgang met hemelwater”, aldus de wethouder. Klimaatverandering en duurzaamheid krijgen een belangrijkere rol in het nieuwe rioleringsplan waar Scheepers in de nabije toekomst mee aan de slag gaat. "Dat gaan we fundamenteel veranderen", zegt hij stellig. Het huidige plan loopt tot 2020.