Toptalenten kunnen bij de Hilversumse danssportschool toewerken naar de volgende stap: een dansacademie.
Toptalenten kunnen bij de Hilversumse danssportschool toewerken naar de volgende stap: een dansacademie. Foto: Bastiaan Miché

Professioneel aan de slag met danstoptalenten aan Achterom

Amsterdammers kunnen nu naar Hilversum toekomen in plaats van andersom, glimlacht Roxanne Cools. Fit by Rox is een opleidingsinstituut.

HILVERSUM Alles was al in huis: hbo-opgeleide docenten, kwalitatief goede lessen en een geschikt onderkomen aan het Achterom. Dat is nu erkend en dat houdt in dat Fit by Rox voor jonge en ambitieuze dansers een officiële vooropleiding is. Op een professionele, maar wel op haar eigen manier begeleidt Roxanne Cools samen met haar team de toptalenten.

Het gaat hard. Slechts zes jaar is de Hilversumse bezig en nu al heeft haar school de status van vooropleiding gehaald. Het past bij haar. Zelf bruist zij van de energie en het enthousiasme. Dat weet zij te koppelen aan een heldere visie en een haast grenzeloze ambitie. "Bij ons ligt de lat hoog. Wij streven zeker het hoogst haalbare na. Als we iets doen, dan doen we het goed", verklaart Cools, eigenaar van de danssportschool.
Zij durft groot te denken. Dat betaalt zich uit. Vol trots praat zij over de vooropleiding, het etiket dat Fit by Rox heeft gekregen van Dansbelang, die het keurmerk afgeeft aan dans- en balletscholen. Zeg maar de BOVAG van de dansbranche. Die status vergaren gaat niet zonder slag of stoot. Dat blijkt ook wel uit de beperkte vooropleidingsinstituten in het land. Zo zijn bijvoorbeeld de docenten gecontroleerd, is er gekeken naar het aantal uren op het rooster en kijkt Dansbelang ook naar de veiligheid in de school.
Groot voordeel is dat Cools vroeger zelf op hoog niveau gedanst heeft. Als klein meisje ging ze met haar moeder mee, die in de showbizz werkte. Ze is opgegroeid in die wereld. Zag enkel en alleen professionele shows. Danste vanaf het moment dat ze kon lopen en is gehard in die wereld. Die ervaring vertaalt ze nu naar haar eigen vooropleiding. Zo heeft ze er bewust voor gekozen dat de lessen op vrijdag en zaterdag zijn, zodat de focus doordeweeks op de schoolprestaties ligt en er tijd is voor een sociaal leven.
Van de deelnemers aan de vooropleiding - talenten worden gevraagd, terwijl anderen met ambitie auditie moeten doen - wordt toewijding gevraagd. Na toestemming en overleg met de ouders gaan kinderen in de leeftijd van zes tot achttien jaar eerst een proefperiode in. Meedoen aan deze professionele opleiding is niet vrijblijvend. De jonge talentvolle dansers krijgen van vier docenten (Annemee Meijer, Lara de Vries, Maaike de Kruif, Merel van Uchelen) les in verschillende dansdisciplines (jazz, ballet, modern en hiphop). Het gaat om zo'n zestig kinderen die hieraan beginnen. Zij zijn ingedeeld in (leeftijds)groepen. Iedere leerling krijgt een eigen dansportfolio in digitale vorm én hard copy. Bij audities voor professionele producties kan de leerling laten zien wat hij of zij allemaal beheerst. Ook kijken de docenten naar welke dansacademie de leerling wil gaan. Daar stemmen zij in samenspraak het lespakket op af.
Hoe je je moet presenteren is eveneens een belangrijk onderdeel van de opleiding. Cools verzorgt dit gedeelte van de opleiding zelf. Weten hoe je op moet vallen is essentieel in de danswereld, merkt de Hilversumse op. Wat is een goede houding? Wat trek je aan naar een audtitie? Dat zijn aspecten die net zo relevant zijn als de technische bagage van een danser. Cools beschouwt dit eigenlijk meer als een levensles. Als je jezelf goed kunt presenteren dan heb je daar later bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek ook profijt van.
De vooropleiding - een onderdeel van de school, benadrukt Cools - vraagt meer van leerlingen en docenten. "De doelen worden anders", zegt Maaike de Kruif, balletdocent en verantwoordelijk voor de vooropleiding bij Fit by Rox. "Het is heel mooi dat je meer uit de leerlingen kunt halen. Ze nog beter kunt maken. Je kunt meer verdieping maken, meer op de muzikaliteit en de achtergronden trainen en dat in verschillende stijlen. We kunnen de leerlingen heel intensief begeleiden. Bijzonder is om ze te zien groeien. Dat is ook het mooie aan ons vak van dansdocent", luidt haar toevoeging.