Olaf Streutker:
Olaf Streutker: "We kunnen niet overal tegen zijn." Foto: Bastiaan Miché

'We moeten niet de vijfde collegepartij, maar ook niet te opruiend zijn'

Het CDA zit in de oppositiebanken. En dat is toch wel wennen voor alle betrokkenen. Fractievoorzitter Olaf Streutker blikt terug en kijkt voorzichtig vooruit.

HILVERSUM Natuurlijk had de Hilversumse afdeling van het CDA liever in de coalitie dan in de oppositie willen plaatsnemen, geeft fractievoorzitter Olaf Streutker toe. "Maar we hebben ons altijd gerealiseerd dat het anders zou kunnen lopen dan dat we wensten."

Samen met D66 en VVD maakten de christendemoraten tot maart dit jaar vier jaar lang de dienst uit binnen het Hilversumse raadhuis. De wil om na de verkiezingen deze coalitie in stand te houden, was er. Probleem voor die drie partijen was echter dat niet één van hen, maar Hart voor Hilversum na de gemeenteraadsverkiezingen van maart de grootste partij van Hilversum werd. Aanvankelijk maakte dat voor het CDA weinig uit. De lokalen wilden een coalitie vormen met drie andere 'winnaars': VVD, CDA en GroenLinks. Toen deze besprekingen al in een vergevorderd stadium waren, gaf de VVD echter aan met D66 in zee te willen. Tot ieders verrassing vond Hart voor Hilversum dat prima en daarom viel het CDA buiten de boot. Het is niet anders, denkt Streutker nu, al vindt hij nog steeds dat gezworen vijanden Hart en D66 geen match vormen.
"Maar na coalitieonderhandelingen zijn er nu eenmaal twee uitkomsten", aldus de 49-jarige Hilversummer. "En met de mensen binnen onze fractie hebben wij echt wel iets te te bieden. En dat kan zowel in de coalitie als in de oppositie. Juist nu hebben wij een vrijere plek. En ja, de huidige coalitie voert een beleid uit waar wij voor 80 tot 90 procent mee hebben ingestemd. We kunnen en zullen niet overal tegen zijn. We zullen constructieve oppositie voeren, met nuance."

Daarmee geeft Streutker aan het anders te willen doen dan de SP en PvdA die in zijn ogen 'activistisch' en 'te polariserend' te werk gaan. De discussie over oud-burgemeester Boot is zo'n voorbeeld. "Natuurlijk mag je vragen stellen, maar het gaat ook over de toon. De PvdA en SP slaan dan te ver door."
Vraag daarbij is in hoeverre het CDA vriendjes wil blijven met oud-coalitiegenoten D66 en VVD. Want mocht de huidige coalitie de eindstreep niet halen, dan staan de christendemocraten met vier zetels vooraan in de rij om alsnog in de collegebanken te komen, beseft ook Streutker. "Ik houd er rekening mee dat de huidige coalitie ontploft, maar als het goed samenwerkt en met goede voorstellen komt, hoeft dat niet. En het is ook niet ons doel om de coalitie te laten mislukken. Wel zullen we de vinger aan de pols houden. Als collegepartij accepteer je langer dat er niet geleverd wordt, zoals binnen het sociaal domein gebeurde. Als oppositiepartij zullen we sneller vragen stellen. Daarin moeten we als CDA nog wel groeien, in het opvallen. We moeten niet de vijfde collegepartij, maar ook niet te opruiend zijn."
Aandacht voor vrijwilligerswerk (en het verder professionaliseren daarvan), verkeersveiligheid, sociaal domein en eenzaamheid zijn de thema's waar het CDA zich de komende tijd vooral voor zal inzetten. Maar ook 'Hilversum Mediastad' is een onderwerp waarin de christendemocraten zich kritischer zullen opstellen dan de afgelopen vier jaar. Dat Hilversum zich als dé mediastad op de kaart wil zetten, is volgens hem prima. Echter, al die toch best prijzige extraatjes als 'We Live Hilversum' zijn toch ook de 'grote Wimar Jaegershow', waarmee Streutker aangeeft dat de D66-wethouder iets te veel doorslaat in zijn mediabeleid.

Of dit zijn laatste periode als raadslid is, durft Streutker (nu ruim vier jaar raadslid) nog niet te zeggen. Sterker nog, antwoord geven op die vraag noemt hij onmogelijk. Niet alleen zijn we net onderweg, Hilversum en andere Gooise gemeenten staan ook nog aan de vooravond van een herindeling. Want dat die herindeling komt, is zeker, weet ook de CDA'er. De christendemocraten in Hilversum zien één Gooise gemeente ('geen Gooistad, want 't Gooi is geen stad') overigens wel zitten. "Het komende halfjaar wordt er meer duidelijk, maar ze (de provincie Noord-Holland, red.) gaan doorpakken. De afgelopen verkiezingen waren dan ook de laatste met alleen Hilversum. Daar komt bij een volgende keer sowieso Wijdemeren bij."

Het CDA zat aanvankelijk wel bij de collegebesprekingen.