Hebbes Casting-eigenaar Wouter K achter de knoppen van de beroemde mengtafel in de Wisseloord Studios.
Hebbes Casting-eigenaar Wouter K achter de knoppen van de beroemde mengtafel in de Wisseloord Studios. Foto: Bastiaan Miché

'Ilse de Lange kwam wel mooi via Hilversumse Hebbes-deurtje binnen'

Peter van de Vorst, Leontien Borsato, Ilse de Lange... een greep uit BN'ers die zich ooit inschreven bij castingbureau Hebbes. Wouter K heeft er een neus voor.

HILVERSUM "Die achternaam van jou, die kan echt niet. We maken er Wouter K van, ja, zonder punt achter de 'K'. Wat vind je daarvan?" vroeg Lex Harding toen Hilversummer Wouter K(irchjunger) meer dan vijfendertig jaar geleden als 'De jongste dj van Nederland' bij De Nederlandse Top40 wekelijks de Radio Rebus insprak.

Hij grijnst als hij eraan terugdenkt. In zijn kantoor in de Wisseloord Studio's boomt hij ontspannen over de comeback van vinyl, Hebbes Casting en zijn eeuwige liefde voor het 'dorp' Hilversum. Of hij zelf ooit figurant was? Bulderende lach. Nou en of. "Ik was kluisbewaker bij de Staatsloterijshow en regelmatig speelde ik een crimineel in het programma Tros Opgelicht." Mag geen naam hebben. Nee, Ilse de Lange, die heeft hij via Hebbes aan de tv-camera's laten wennen. "Ik kreeg een telefoontje van de platenmaatschappij; ze hadden een zangeresje uit Almelo dat een cd in Memphis zou gaan opnemen. Of ik haar kon helpen." Wouter K zette haar in de backing vocals van Anita Meijer, Piet Veerman en Corry Konings. "Kun je het je voorstellen? Ze is nu een wereldster, maar wel mooi via het Hebbes-deurtje binnengekomen. Qua tv dan." Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Jandino en Tooske.

Moeiteloos lepelt hij verhalen van vroeger op. Op zijn twaalfde dus aan de slag bij Lex Harding en daarnaast flanste hij een popblaadje in elkaar, Music Stars. "Dat ik dan weer mocht laten stencilen bij mijn vader die bij de krant werkte. De oplage was twintig stuks en al snel kreeg ik abonnees. Frank Boeijen was een van hen. Betaalde er tien gulden voor."

Via Veronica rolde hij door naar Countdown TV, dat werd opgenomen in Bussum. Omdat hij er in die tijd new wave uitzag en Countdown het stoere zusje van Toppop was, werd hem gevraagd of hij niet wat vrienden kon ronselen die mooi als vulling bij de bar konden staan. "Ik maakte de fout door een mooi meisje naast presentator Adam Curry te zetten. Zij ving het beeld in plaats van Adam. Of je haar kent? Nou en of. Leontien Borsato."

De beeldvulling van vrienden was het begin van zijn castingbureau Hebbes. Jarenlang hield hij kantoor op de Jan van der Heijdenstraat maar is inmiddels na verschillende omzwervingen neergestreken in de Wisseloord Studio's. Maar het Gooise wereldje brak hem op. Toen zijn vriendin zwanger was van hun dochter, wist hij het zeker: hij wilde niet in Hilversum blijven wonen en vertrok naar Terschelling. Hij is drie dagen per week in Hilversum waar hij in een kamertje bij een oudtante een bed heeft staan en de rest van de week regelt hij zijn zaken vanaf het eiland.
Is Hebbes nog wel nodig door de komst van allerlei talentenshows en social media waarop programmamakers zelf kunnen scouten? Hij knikt driftig. "Acteurs, modellen, edels, figuranten zijn altijd nodig. Als er een voetbalcommerical moet worden opgenomen en de opdrachtgever heeft een tribune vol Oranjefans nodig regel ik figuranten die weten hoe ze zich moeten gedragen op een tribune." Naast het boeken van professionele acteurs is bij Hebbes nieuw het publiek dat nodig is voor bijvoorbeeld de praatprogramma's van Jeroen Pauw en Eva Jinek of Rondo. Mensen die als beeldvulling fungeren, krijgen daar een onkostenvergoeding voor.

Achteroverleunend in zijn stoel denkt hij terug aan zijn jaren als dj in Rockefeller. Hij had de looks van Doorszanger Jim Morrison, weigerde om muziek te draaien die overal was te horen. Over draaien gesproken: zielsgelukkig is hij met de comeback van vinyl. Eerst luisteren via Spotify en als het goed is, moet de lp er komen.

Eerst luisteren via Spotify en als het goed is moet de lp er komen

"Ik word blij van vinyl. De bandfoto's komen het beste uit op een grote vierkante hoes, niet op het boekje dat bij een cd zit." De schatkist naar het verleden is groot, stelt hij. Hij kan niet wachten: zojuist verscheen Pleasure Ground van Fatal Flowers. En wat dachten we van Jimi Hendrix? Nam in 1967 vier nummers op in de Vitus Studio in Bussum. Die opnames zijn bewaard, maar die kunnen dus ook op lp. "Zal ik de erven van Hendrix eens bellen?"

Wouter K: 'Ik word blij van vinyl.'