College geen moeite met Bootlaan

HILVERSUM Officieel heeft het college van burgemeester en wethouders nog geen besluit genomen. Met welk advies komt de bezwaarcommissie eind september? Maar burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Floris Voorink zien eigenlijk na aanvullend onderzoek geen enkele reden om burgemeester Joost Boot geen straat toe te wijzen.

In de afgelopen periode is grondig onderzoek gedaan naar burgemeester Boot, die volgens de SP en de PvdA groot voorstander was van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. De oppositiepartijen stelden hierover vragen, die het college nu beantwoord heeft. In opdracht van het college is historicus Pepijn Reeser de diepte ingedoken. Dat heeft volgens Broertjes geleid tot een gedegen en genuanceerd onderzoek 'J.J.G. Boot (1902-2002)'.

Uit dit document blijkt dat Boot, die van 1951 tot zijn pensioen in 1968 burgervader was van Hilversum, inderdaad voorstander was van de apartheid. Voorink voegt daaraan toe dat het dan gaat om de grote en niet de kleine apartheid. Een belangrijke nuance. Volgens Broertjes is Boot maximaal te verwijten dat hij een blinde vlek had als het gaat om de apartheid in Zuid-Afrika. Zijn voorganger heeft altijd het idee gehad dat het systeem zich van binnenuit zou hervormen. Mede daarom ziet het college geen enkel probleem Burgemeester Boot zijn straat in Hilversum te geven.

23