Het Pinetum met links het bestaande podium.
Het Pinetum met links het bestaande podium. Foto: Izaak Hilhorst

Nieuw paviljoen Pinetum Bljdenstein

HILVERSUM Een nog te bouwen paviljoen neemt in Pinetum Blijdenstein de plaats in van het bestaande podium, waarop al jaren muziekuitvoeringen worden gegeven, huwelijken worden gesloten en openluchtdiners, toneelvoorstellingen en schaaktoernooien zijn. Nog vier architecten - van de 131 inzendingen - maken kans op de winst.

De opdracht aan de architecten was het ontwerpen van een multifunctioneel, hoogwaardig en open paviljoen, dat rechtdoet aan de bijzondere kwaliteiten van de monumentale tuin en de collectie. In twee selectierondes heeft de jury de volgende vier architectenbureaus genomineerd: Enzo Valerio, HappelCornelisseVerhoeven, HOH Architecten en Koolhaas x Suurenbroek x Thijssen. Pinetum Blijdenstein presenteert hun ontwerpen en maquettes in de Oranjerie van het Pinetum.

Zondag 7 oktober zal de jury het winnende ontwerp bekendmaken tijdens een openbare en feestelijke prijsuitreiking, waarbij ook de architecten aanwezig zijn. Ook het publiek mag stemmen. Dat kan van 8 september tot 1 oktober bij de tentoonstelling 'Een paviljoen voor het Pinetum' in de tuin aan de Van der Lindenlaan. Het ontwerp met de meeste stemmen ontvangt op 7 oktober de Publieksprijs.
De tentoonstelling, die vrijdag door burgemeester Pieter Broertjes wordt geopend, is tussen 8 september en 14 oktober elke zaterdag tussen 12.00 en 16.30 uur te zien. Vanaf 1 oktober is ook het resultaat van het scholenproject 'Een paviljoen voor het Pinetum' te bewonderen.

De toegangsprijs van het Pinetum is 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar betalen 1 euro. Jaarkaarthouders kunnen gratis naar binnen. Kijk ook op www.pinetum.nl.