Geen vertraging HOV-project door uitstel hoofdcontract

HILVERSUM De HOV-busbaan moet gewoon in het voorjaar van 2022 gereed zijn. Ook al loopt de gunning van het hoofdcontract nu vertraging op, is het niet de verwachting van het college van burgemeester en wethouders dat daarmee het hele project langer gaat duren.

Dat is te lezen in de beantwoording van het college op artikel-41-vragen van Hart voor Hilversum. De grootste fractie van het dorp klom in augustus in de pen nadat de provincie Noord-Holland bekend had gemaakt dat er sprake was van uitstel voor wat betreft het verstrekken van het hoofdcontract. Welke gevolgen heeft deze vertraging voor het hele project dat jaren gaat duren?

"Niets", is het antwoord vanuit het raadhuis. "In de oorspronkelijke planning was de definitieve gunning van het hoofdcontract voorzien voor augustus 2018. De oplevering van het project ondergaat geen verandering als gevolg van de huidige vertraging van circa twee maanden door de aanvraag voor aanvullend krediet", schrijft het college. Wel meldt zij dat het onduidelijk is wat het ingediende bezwaar van een van de aannemers gaat betekenen. "Vooralsnog gaat de projectorganisatie HOV in het Gooi ervan uit dat de HOV-busbaan in het voorjaar van 2022 in gebruik genomen wordt."

De vertraging deed de wenkbrauwen fronsen bij Hart voor Hilversum. De inschrijvingen van de aannemers die de busbaan, de onderdoorgang en de natuurbrug willen bouwen, waren in juli al binnen. Hoe is het dan mogelijk dat de gunning van het hoofdcontract langer moet gaan duren? Dat heeft alles te maken met de gespannen bouwmarkt, aldus het college.

Daarbij wordt opgemerkt dat de biedingen hoger zijn dan de geraamde kosten. Daarom ligt nu de vraag voor bij Provinciale Staten om meer krediet vrij te geven. Hilversum stopt er geen cent meer in dan de 2,5 miljoen die voor het HOV-project is gereserveerd. Dat is al sinds 2014 het devies toen de bestuursovereenkomst over de realisatie van het HOV in het Gooi is gesloten. De provincie draagt de risico's van excessieve kosten, laat het college weten aan Hart voor Hilversum.