Nog veertien standplaatsen moeten worden gerenoveerd.
Nog veertien standplaatsen moeten worden gerenoveerd. Foto: Bastiaan Miché

Geen strobreed in de weg voor afronden renovatieklus Egelshoek

HILVERSUM Het enige dat nog ontbreekt, is het akkoord van de gemeenteraad, maar dat is slechts een formaliteit tijdens de raadsvergadering op woensdag 26 september. Politiek gezien is er breed draagvlak om het laatste stuk van de herstructurering van woonwagenkamp Egelshoek af te ronden. Daarmee hoopt de gemeente dit hoofdpijndossier op een nette manier af te sluiten.

Dat er een concreet plan ligt, dat weliswaar bijna 3 miljoen euro gaat kosten, kon vorige week woensdag op veel bijval rekenen van de commissie Economie en Bestuur. Blijer zijn de politieke partijen met de verbeterde relatie met de bewoners van het woonwagenkamp. De verhoudingen waren zo ernstig verstoord dat de gemeente in 2016 stopte met het laatste renovatiedeel van het kamp, waarna de partijen elkaar meer in de rechtbank zagen dan aan de gesprekstafel.
"Iedereen ziet de urgentie en het belang dat we een andere koers zijn gaan varen, die is ontstaan in de vorige regeerperiode", aldus Broertjes. "De koers die we voeren via gerechtelijke procedures liep niet. Toen is er een beroep op mij en wethouder Floris Voorink gedaan." Die bemoeienis heeft geholpen. Investeren in de zwaar verstoorde relatie was de sleutel volgens Broertjes, waardoor het langlopende conflict tussen gemeente en Egelshoek-bewoners nu de wereld uit kan.
Alleen het CDA wilde wat meer garantie hebben van de portefeuillehouder. Fractievoorzitter Olaf Streutker wilde gezien het verleden, waarin het vaak fout ging, toch weten of alle risico's zo goed mogelijk zijn afgedicht, zodat het laatste deel van de herinrichting naar ieders tevredenheid kan worden afgerond. Broertjes liet weten dat de veertien bewoners, wier standplaats nog gerenoveerd moeten worden, een bruikleenovereenkomst hebben ondertekend. "Dat is een soort bijbel waarlangs we kunnen werken, die pas van kracht gaat als de raad akkoord gaat." Alle bewoners zijn akkoord en wie zich niet aan het contract houdt, isoleert zichzelf.
Het bedrag dat de gemeente neerlegt, 2.834.596 euro, is fors. Streutker vroeg hoe dat bedrag voor het opknappen van de laatste veertien standplaatsen - eerder gebeurde dat al bij de andere veertig - is uit te leggen aan de inwoners. Hierop luidde het antwoord dat er 2 miljoen euro nodig is om de openbare ruimte op te knappen. De grond is van de gemeente en die heeft volgens Broertjes jarenlang niets gedaan, waardoor het er een 'zootje' is. Van het kamp een normale wijk van Hilversum maken, ziet de burgemeester als een vaderlijke plicht. Die ruim 800.000 euro is een investering in de huisvesting, die volgens Broertjes heel slecht is. Als de raad 'ja' zegt tegen het voorstel dan zou er eind dit jaar begonnen kunnen worden aan de renovatieklus, die zo'n 18 tot 24 maanden gaat duren.