Dascha en René Graafsma.
Dascha en René Graafsma.

'Ik laat me niet meer van het kastje naar de muur sturen'

Vervolg voorpagina

Het Openbaar Ministerie weigert de camerabeelden die vlak voor de dood van de in 2015 overleden Dascha Graafsma zijn gemaakt vrij te geven aan de familie. Vader René Graafsma is daarom het politiebureau aan de Groest in Hilversum binnengegaan en gaat pas weg als hij de beelden heeft.

Dat laatste zegt onderzoeksleider Joey Roelofs. Hij kreeg dinsdag rond vier uur 's ochtends allerlei berichtjes van René dat hij dit moest doen, plus het verzoek aan Roelofs om op de familie te passen. "In eerste instantie dacht ik: daar gaan we weer. Maar ik begrijp hem heel goed en steun hem. Al viel de mededeling om goed voor de familie te zorgen wel even rauw op mijn dak. Maar we zijn dit met z'n allen begonnen en we maken het met z'n allen af."

De familie is geïnteresseerd in alle camerabeelden, maar in het bijzonder die bij nachtclub Let's get Down (waar Dascha vlak voor haar dood op die koude zaterdagnacht in november 2015 nog was) en bij een GGZ-instelling aan de Zeshoven. Het Openbaar Ministerie is niet van plan om de beelden te geven omdat de familie deze wil gebruiken voor eigen onderzoek. "Het zijn beelden van anderen die wij niet zomaar aan derden verstrekken. Ze mogen ze inzien voor rouwverwerking, maar niet voor eigen onderzoek", zegt een woordvoerder.

Hij beweert bovendien dat de familie het dossier al twee keer heeft mogen inzien en dat - voor rouwverwerking - best opnieuw mag doen. Roelofs stelt daarop dat het verhaal van het OM een keiharde leugen is. De familie heeft alleen het papieren dossier gezien, nooit de beelden. Op het politiebureau vernam Graafsma dinsdag dat hij zich bij het OM moet melden voor de beelden. "Maar daar zijn wij (de moeder en ik) al een aantal keren geweest", schrijft hij op Facebook. "Ik laat me niet meer van het kastje naar de muur sture,n dus heb ik aangegeven op het bureau te blijven totdat hier het nodige resultaat is bereikt."