Hilversum zet in op meer wijkagenten

HILVERSUM Meer wijkagenten naar Hilversum krijgen, is de opdracht van burgemeester Pieter Broertjes. Begin oktober gaat hij dat naar eigen zeggen uitonderhandelen met de korpsleiding van Midden-Nederland.

De politiecapaciteit in Hilversum en Wijdemeren, 'Gooi-Zuid' zoals de burgemeester het noemt, is al jaren stabiel: tussen de 140 en 150 fte. Wel erkent Broertjes in zijn beantwoording op vragen van D66 dat vergrijzing ook binnen het Gooise korps een probleem is. Er vertrekken daardoor meer mensen, terwijl er minder nieuwe aanwas is. "Dat is zorgelijk."

Maar er zijn meer middelen beschikbaar. Doordat Den Haag hiervoor de knip opentrekt, zijn er landelijk zo'n 1.100 nieuwe agenten inzetbaar. De Gooi en Vechtstreek zet in op extra wijkagenten. Daar is het meest behoefte aan. In een gesprek met de korpsleiding in Utrecht hoopt Broertjes, als voorzitter van de Veiligheidsregio, deze extra mensen voor Hilversum en de rest van de Gooise gemeenten binnen te kunnen halen.


'Maximaal 100 per uur op A27'

HILVERSUM De maximumsnelheid op de A27 bij Hilversum moet worden verlaagd van 120 naar 100 kilometer per uur. Dat vindt GroenLinks-raadslid Frank Kool. Hij stelde daarom vragen hierover aan wethouder Annette Wolthers van Verkeer.

Zo wilde Kool weten of de wethouder bereid is om zich aan te sluiten bij de zogenaamde alliantie van groene verkeerswethouders uit De Bilt en Utrecht om deze verlaging te bepleiten bij de minister. Een verlaging van de maximum snelheid leidt volgens het GroenLinks-raadslid tot lagere uitstoot van schadelijke stoffen. Ook het geluidsniveau van het wegverkeer is lager dan bij de standaard snelheid van 120 kilometer per uur.

Wolthers ging niet in op de vraag of zij eveneens voor verlaging van de maximumsnelheid is, maar gaat wel aan tafel met collega-wethouders uit Utrecht, De Bilt en Eemnes. Er zijn mogelijk ook andere manieren dan alleen een snelheidsverlaging om te komen tot minder uitstoot van gassen en minder geluidsoverlast, aldus de wethouder.