Meer evenementen moeten meer publiek trekken. Daar moet de openbare ruimte voor zijn ingericht.
Meer evenementen moeten meer publiek trekken. Daar moet de openbare ruimte voor zijn ingericht. Foto's: Plompmozes

Media Park van de toekomst moet behoren tot top 3 van de wereld

Het Media Park moet anders. Om bij de mondiale top te kunnen horen, moet het een heel andere invulling krijgen voor bedrijven, personeel en bezoekers.

HILVERSUM Om het Media Park toekomstbestendig te maken, moet er veel gebeuren. Dat zit 'm niet zozeer in uitbreiding, want binnen het bestaande bestemmingsplan zijn nog voldoende mogelijkheden. Nee, het nieuwe terrein moet vooral een betere functiemix krijgen, waardoor het Media Park 2.0 kan uitgroeien tot een van de beste parken van de wereld, want dat is de brandende ambitie.

Behoren tot de mondiale top 3 is de doelstelling, zo zei wethouder Wimar Jaeger van Media en Economie vrijdag tijdens de presentatie 'Toekomstvisie Hilversum Media Park 2030'. Het Media Park zoals we dat al jaren kennen moet op de schop. Aanpassen aan de tijd van nu, is het devies. "We moeten het Media Park omturnen naar iets dat vibreert en bruist", aldus de D66'er.

Terwijl de mediasector in de rest van de wereld floreert, is er in Nederland sprake van een kleine groei van 3 procent. Om internationaal de concurrentie aan te kunnen blijven gaan, is transformatie van het verouderde Media Park noodzakelijk. Die transformatie zit 'm meer in een andere invulling van het bedrijventerrein. "Ik heb een hotspot voor ogen, een levendige gemeenschap met creatieve ondernemers, studenten en onderzoekers, producenten, interactie met het publiek en veel interactieve technologie. Met plaats voor markt- en talentontwikkeling en met onderwijs dat geïntegreerd is met bedrijven op het Media Park. Waar verhalen worden verteld, vormgegeven en gedistribueerd", aldus de wethouder.

Het Media Park moet een veel opener karakter krijgen: voor bedrijven, hun personeel én bezoekers. Zo moet het park openstaan voor het publiek. Jaeger zei dat er het hele jaar door events moeten plaatsvinden - daar moet de openbare ruimte voor zijn ingericht - waardoor er 1 miljoen bezoekers per jaar kunnen komen. Dat zijn er nu zo'n 375.000. Verblijven op het Media Park is een belangrijke kernwaarde in de visie. "We willen een betere functiemix creëren, zodat we alle mensen kunnen opvangen en faciliteren. Zeker is er behoefte om hier te kunnen verblijven. Dat is een nadrukkelijke wens. Het moet geen stad binnen de stad zijn, maar een integraal onderdeel daarvan", luidde de uitleg.

Stedenbouwkundig liggen er diverse opties op tafel om die verblijfsfuncties mogelijk te maken, die allemaal 'flexibel' zijn. Wonen op het Media Park behoort eveneens tot de mogelijkheden. "We gaan hier geen Vinexwijk neerzetten", benadrukt Jaeger. Het gaat om zogeheten 'shortstay-concepten'. Woonruimte voor studenten op het gebied van technologie, data en creativiteit of een woonvorm voor zzp'ers in de technische sfeer.
Verder moeten er 250 start-ups komen, moeten er 5.000 opleidingsplekken komen, moet er sprake zijn van een groei van het aantal mediaprofessionals naar 16.000 en moet het park in 2025 al helemaal energieneutraal zijn. Meer samenwerking tussen de bedrijven is een must. "Daar blinken ze niet in uit", zei de wethouder met gevoel voor understatement.

Wie 'meer professionals' zegt en 'meer studenten, evenementen en bezoekers' komt automatisch uit op bereikbaarheid: een behoorlijk groot ding in Hilversum. Logisch was dan ook de vraag vanuit de zaal aan Jaeger of er een weg over de hei komt. Het antwoord was ontkennend. Maar wie de grote informatiestroom doorspit vindt uit dat er naast een kabelbaan over de hei wel degelijk een plan is om een weg over de Westerheide aan te leggen, zoals in het verleden al ter sprake is gekomen. De nieuwe weg komt volgens het kaartje naast de shuttleverbinding. Andere aangedragen oplossingen zijn uitbreiding van het viaduct aan de Johannes Gerardtsweg en het VVD-plan om de Erfgooiersstraat in het spel te betrekken. Deze zou kunnen fungeren als verbinding tussen het Media Park en het Erfgooiersplein. "Het verbeteren van de bereikbaarheid is hoogstnoodzakelijk", meldde de wethouder in het algemeen. "We moeten ook blijven kijken naar de toekomstige mobiliteit en heel specifiek naar het openbaar vervoer."

'We gaan op het Media Park geen Vinexwijk neerzetten'
Een blik op een opener ingericht Joop van den Endeplein.