Hart voor Hilversum-fractievoorzitter Jan Slingerland.
Hart voor Hilversum-fractievoorzitter Jan Slingerland. Foto: Bastiaan Miché

Zonder bestuur, maar situatie 'Hart' niet uitzichtloos

HILVERSUM Zoals verwacht heeft Hart voor Hilversum nog geen nieuw bestuur. Maar uitzichtloos is de zaak allerminst. Drie aspirant-bestuursleden hebben zich aangediend, zo meldt fractievoorzitter Jan Slingerland van de grootste politieke partij van Hilversum. Op den duur moeten er ten minste vijf bestuurders komen.

"Theoretisch is er geen bestuur, maar op korte termijn hebben we wel een interim-bestuur", aldus Slingerland. Afgelopen donderdagavond hield Hart voor Hilversum een algemene ledenvergadering (alv). Op de agenda stond het aftreden van het oude bestuur, dat in de laatste maanden alles netjes afgerond heeft. Omdat er geen nieuw bestuur is, is het nog even wachten met de overdracht van alle zaken.

Hart voor Hilversum won de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart glorieus. Van zes naar acht zetels. Belangrijker nog: de lokale partij kreeg de meeste stemmen van allemaal. Ruim 8.000 Hilversummers gaven hun steun. Hierdoor kwam de partij aan het coalitieroer. De partij was op de top van de berg, maar binnenin begon het behoorlijk te borrelen nadat er steeds meer informatie loskwam over het - naderende - coalitieakkoord.

Woede, irritatie en ongeloof was het gevolg bij een deel van de fractie, leden, achterban en ook het bestuur. De samenwerking met D66, het opgeven van het Gooistad-standpunt en de slechte communicatie hierover van de onderhandelaars naar de fractie en de bestuurders was op 23 mei reden genoeg voor het bestuur, dat nog uit drie leden bestond, om ermee te stoppen. De gebroken verkiezingsbeloften en de 'tomeloze ambities' van Karin Walters en Henk Blok als onderhandelaars was voor hen een brug te ver.

Na een heftig verlopen alv op dinsdag 29 mei is de rust langzaam teruggekeerd binnen de partij. Slingerland, de nieuwe fractievoorzitter, probeert samen met de zeven andere raadsleden weer te bouwen. In de nabije toekomt moet dat eveneens weer kunnen met een nieuw gekwalificeerd bestuur. Twee kandidaten hebben zich gemeld en één iemand van buiten. Die laatste moet nog wel lid worden van de partij. Dan zijn er nog twee mensen nodig, zodat de functies van voorzitter, penningmeester, secretaris en twee algemeen bestuursleden ingevuld zijn. Haast is er niet bij. Slingerland meldt dat een politieke partij maximaal een jaar zonder bestuur mag zitten, al beseft hij goed dat dit geen ideale situatie is.