De 196 meter hoge zendmast van Hilversum verdient de monumentenstatus, aldus de PvdA.
De 196 meter hoge zendmast van Hilversum verdient de monumentenstatus, aldus de PvdA. Foto: Foto Miché

'Maak televisietoren een monument'

Als iets symbool staat voor Hilversum Mediastad dan is het de televisietoren wel, meent PvdA'er Joop Lahaise. Daar moet Hilversum meer mee doen, vindt hij.

HILVERSUM Van ver is hij al te zien: de televisietoren. Dit Hilversumse referentiepunt en dit landmark moet wat betreft de PvdA de status van monument krijgen. Daarnaast pleiten de sociaaldemocraten ervoor de toren open te stellen voor het publiek. Dat is een mooi cadeau in het jaar dat Hilversum honderd jaar mediastad viert.

Dit is het idee van Joop Lahaise, commissielid van de PvdA. Hij stelt dat iedereen in en rond Hilversum de televisietoren wel kent, maar dat deze maar weinig gekoesterd lijkt te worden als landmark van de mediastad of als modern industrieel monument. Dat bleek vrijdag nog tijdens de presentatie van de visie voor het nieuwe Media Park. United-directeur René Delwel zei toen dat de toren symbool staat voor het verouderde Media Park. De eerste zendmast van het land is in het tijdperk van glasvezel immers overbodig.

Lahaise zegt dat het 196 meter hoge gebouw markant is. Mede daarom breekt hij nu een lans om de omroep- of televisietoren een beschermde status te geven en er meteen een toeristische trekpleister van te maken. “Wij vinden dat 'onze' toren monumentenbescherming verdient. En waarom stellen we de toren niet permanent open voor publiek?”, vraagt hij zich hardop af.

Momenteel is de televisietoren aan de Witte Kruislaan 47 een bedrijfspand. Alticom datacenter Hilversum is de huurder. Normaal gesproken is het gebouw niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens de Open Studio Dagen kunnen bezoekers tegen betaling met de lift naar boven om boven te genieten van het uitzicht. Daar maakt het publiek altijd gretig gebruik van. De opbrengst van deze tweedaagse activiteit gaat dan naar een goed doel.

"Ik vraag mij af of er niet meer functies mogelijk zijn om de toren voor een breed publiek te laten leven", meldt Lahaise. "Hilversum Mediastad kan zich per slot van rekening nauwelijks een aansprekender symbool voorstellen dan haar beeldbepalende omroeptoren. De toren wordt nog altijd gebruikt en de vraag is dan ook wat er in combinatie met de bestaande functies, zoals de zendmast en het datacenter, mogelijk is."

De politicus denkt zelf aan een panoramadek in combinatie met een deels museale inrichting. Dat kan dan bijvoorbeeld in samenwerking gaan met Beeld en Geluid. Met een mediaroute vanaf het museum door het Media Park komen de bezoekers dan terecht aan de Witte Kruislaan. Misschien is er ruimte voor horeca. Zijn voorstel luidt om daar het hoogste restaurant van Hilversum te creëren. Daar komen wat hem betreft ook een stevige opknapbeurt bij kijken en een bescheiden uitlichting, die van de toren een herkenbaar baken in het donker maakt.

Het hoogste restaurant van Hilversum in de toren creëren

Het openstellen van de toren kent volgens Lahaise veel positieve aspecten. Hij ziet dat de publieksfunctie een economische stimulans kan brengen. Een toeristische trekpleister, horeca en wellicht nog verblijfsaccommodaties als een hotel leveren meer levendigheid op in Hilversum en in het bijzonder op het Media Park. Meer evenementen en daarmee meer bezoekers trekken naar dit creatieve industrieterrein is ook een van de doelstellingen in de toekomstplannen voor het Media Park vanaf 2030.