De Passage met als stippellijn de tunnel.
De Passage met als stippellijn de tunnel. Foto: Gemeente Hilversum

Twee modellen voor Stationsgebied: De Passage en De 7 Straatjes

'De Passage' en 'De 7 Straatjes'. Dat zijn de twee modellen voor het straks vernieuwde stationsgebied waar Hilversummers vanaf nu hun mening over kunnen geven.

HILVERSUM - 'De Passage' en 'De 7 Straatjes'. Dat zijn de twee modellen voor het straks vernieuwde stationsgebied in Hilversum dat wethouder Arno Scheepers dinsdag presenteerde. Het ene model heeft een tunnel, het andere niet. In beide modellen is de Koninginneweg een tweerichtingsverkeerweg. En de kleine spoorbomen dan? Daarover later meer.

Dat het Stationsplein in Hilversum een opknapbeurt verdient, daarover is iedereen het wel eens. Grote probleem is - zoals wel vaker in Hilversum - de bereikbaarheid ervan. Die centrumring is immers zo verrekte smal. Bijna een jaar terug was de gemeenteraad redelijk positief over de plannen voor het miljoenenproject dat de ontwikkeling van het stationsgebied is. Toch baarde de verkeersafwikkeling zorgen.

Een onderzoek dat volgde, leidt nu tot twee verschillende modellen: De Passage en De 7 straatjes. In dat eerste model wandelt de treinreiziger vanuit het station tussen twee gebouwen door (passage) rechtstreeks richting de Leeuwenstraat. Door de verdiepte ligging (tunnel) van de Schapenkamp moeten fietsers, voetgangers en reizigers op een aantrekkelijke, veilige en eenvoudige manier hun weg in het gebied en naar het centrum vinden, is de gedachte. Die pakweg 300 meter lange en volgens Scheepers 'behoorlijk diepe' tunnel begint ter hoogte van de Spoorstraat, gaat onder het nieuwe gebouw dat op de plek komt waar nu fietsen staan door, en eindigt zo'n beetje bij het begin van de Koninginneweg.

Dan 'De 7 Straatjes'. Die is zonder tunnel aanmerkelijk goedkoper dan de eerste variant, al kan of durft de wethouder nog geen bedragen te noemen. Reden voor de naam, die uiteraard verwijst naar 'De 9 Straatjes' in Amsterdam, is dat dit model inzet op het karakter van het centrum en de aaneenschakeling van diverse kleine pleintjes. Wie het station uitkomt, stapt meteen de binnenstad in. Met drie nieuwe gebouwen, straatjes en een volgens de gemeente 'intiem stationsplein' moet het centrum uitgebreid worden tot aan het station. Vanuit het station zijn twee routes naar het centrum direct zichtbaar. Een loopt via de Leeuwenstraat naar de Groest. De ander via de autoluwe Stationsstraat naar het Marktplein.

Minder fijn is dat die wandelaars de Schapenkamp moeten oversteken. Onduidelijk is nog of er dan stoplichten of bijvoorbeeld een groot zebrapad komt, zegt Scheepers. Hij geeft toe dat dit model minder fijn is voor de doorstroming dan die met een tunnel. Aan de andere kant kost een tunnel miljoenen euro's extra.
Beide modellen gaan wel uit van dezelfde verkeerssituatie. Doorgaand autoverkeer vanuit de Beatrixtunnel kan op de Schapenkamp sowieso doorrijden via de Koninginneweg richting markt en Media Park. Het verkeer vanaf de andere kant kan wel door de Koninginneweg, bij het station eventueel iemand afzetten, maar moet door de knip die daar komt weer terug. Het stukje Schapenkamp tussen Beatrixtunnel en Spoorstraat is dus een eenrichtingsverkeerweg. Dat scheelt, aldus Scheepers, duizenden auto's per dag die vanaf het Media Park door het centrum richting Baarn of de A27 gaan. Maar, benadrukt de wethouder, automobilisten kunnen vanuit beide richtingen (dus Beatrixtunnel en Media Park) wel bij het station en parkeergarage Markt komen.
De Koninginneweg wordt dus wel een tweerichtingsverkeerweg. Dat betekent dat de gebouwen aan de rechterkant (vanaf het station gezien) verdwijnen. Daar komen drie bouwblokken (met woningen en winkels/bedrijven) voor terug. Mogelijk verdwijnt het fietspad langs het spoor omdat er op de Koninginneweg aan beide kanten al een fietspad komt en er zo ruimte ontstaat voor die bouwblokken.
Het laatste woord hierover is echter nog niet gezegd. Komende tijd zal Scheepers meerdere gesprekken voeren met onder meer belangengroepen en omwonenden.

De Koninginneweg nu.
De 7 Straatjes met drie bouwblokken.