Perioden met zon en vrijwel droog, geleidelijk warmer

Begin deze week lag onze regio in het overgangsgebied tussen subtropische en polaire lucht. Woensdag trok het polaire front over, waarna we geheel in polaire lucht zijn terechtgekomen. Het is vrij koel, maar meest droog. Vanaf zondag schuift het Atlantisch hogedrukgebied naar het Europese vasteland. De stroming wordt dan zuidelijk. De temperatuur stijgt dan weer iets.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag zijn er perioden met zon. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik naar circa 8 graden. Het wordt in de middag circa 18 graden. Er staat een matige westenwind. In het weekeinde blijft het eveneens droog, al is zaterdag een lokaal buitje niet uitgesloten. Er zijn perioden met zon bij een matige wind, krimpend van zuidwest naar zuid. Zaterdag loopt de temperatuur op naar zo'n 19 à 20 graden. Zondag komt de temperatuur weer iets boven de 20 graden.

Trend na het weekeinde

Tijdens en na het weekeinde stijgt de luchtdruk verder boven het Europese vasteland. Voor onze omgeving betekent deze ontwikkeling dat het overwegend droog weer is met geregeld zonneschijn en een stijging van de temperatuur naar een waarde rond 23 graden of iets hoger.

Weetje

Zomer 1959 (59 jaar terug) was nog zonniger dan zomer 2018 en eveneens zeer droog. Na die zomer werd het nog fraaier. September 1959 was de zonnigste september ooit. Er kwamen in die zomer geen hittegolven voor. In zomer 2018 waren het er twee, van 13 en 10 dagen lang, gelijk aan het record van juli 2006 met eveneens twee hittegolven, die 7 en 16 dagen duurden.