René Graafsma sprak dinsdag voor het politiebureau op de Groest de pakweg vijftig aanwezigen toe.
René Graafsma sprak dinsdag voor het politiebureau op de Groest de pakweg vijftig aanwezigen toe. Foto: Bastiaan Miché

'Overhandig camerabeelden Dascha'

hilversum Misschien wat wanhopig, maar tegelijk ook wel weer logisch. René Graafsma, de vader van de in 2015 om het leven gekomen Dascha, wandelde dinsdagmorgen het politiebureau aan de Groest binnen en gaat pas weg als hij de camerabeelden - met daarop zijn dochter vlak haar dood - heeft. Veel mensen steunen hem.

"Ik laat me niet meer van het kastje naar de muur sturen, dus heb ik aangegeven op het bureau te blijven totdat hier het nodige resultaat is bereikt", meldde hij dinsdag op Facebook. Hij riep tevens eenieder op die avond om 20.00 uur aanwezig te zijn voor het politiebureau en steun te betuigen en eventueel bloemen neer te leggen. Pakweg vijftig mensen kwamen daadwerkelijk, honderden toonden hun betrokkenheid met een steunbetuiging op Facebook.
Dascha Graafsma werd in november 2015 dood aangetroffen langs het spoor op het traject Hilversum-Utrecht. Ze zou zijn geraakt door een trein. De conclusie van de politie was al snel zelfmoord, maar daar gelooft de familie niets van.
Al tijdenlang wil de familie dat het Openbaar Ministerie camerabeelden waarop Dascha is te zien, overhandigt om zelf onderzoek te kunnen doen naar haar dood. Een onlinepetitie om het OM zover te krijgen, was woensdag al 8.000 keer ondertekend. Desondanks wil datzelfde OM de beelden niet verstrekken, aldus een woordvoerder dinsdag.

5