De plant die voor zo veel problemen zorgt.
De plant die voor zo veel problemen zorgt. Foto: Pixabay

Japanse duizendknoop is ellende

HILVERSUM Het lukt Hilversum - net als vele andere gemeenten - maar niet om de Japanse duizendknoop een halt toe te roepen. "We zitten met de handen in het haar", zegt wethouder Arno Scheepers van Beheer Openbare Ruimte. "We proberen de schade nu zo klein mogelijk te houden."

De Japanse duizendknoop is een exotische plant die zich snel en gemakkelijk verspreidt. Omdat hij diep kan wortelen (tot wel vier meter) is hij moeilijk te verwijderen. Het wortelstelsel van de plant is in staat door funderingen heen te groeien. Om grote schade of kostbare uitgravingen te voorkomen is snel handelen geboden.
Dat Hilversum nog geen actief uitroeiingsbeleid voert en ook het Goois Natuurreservaat pas recent geld heeft vrijgemaakt voor de bestrijding van de plant, zoals laatst in deze krant werd gemeld, baart GroenLinks zorgen. "Omdat het probleem van de duizendknoop al een groot aantal jaar bestaat", aldus raadslid Frank Kool. "Bestrijding van de duizendknoop kan alleen succesvol zijn als verwijdering grondig gebeurt en beheerders van natuur en groen deze woekerplant gezamenlijk uitroeien."
Met dat laatste lijkt Scheepers het eens te zijn. Hij vertelt dat het aantal locaties waar deze plant actief is niet is toegenomen, maar op de plekken waar deze groeit is de intensiteit wel gestegen. En een (goede en milieuvriendelijke) oplossing is er niet. Gif is weliswaar de beste bestrijding, maar dat gebruikt Hilversum na het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen niet meer.
Snoeien en maaien is ook geen optie. Het risico dat de zaden zich verspreiden en elders de ellende weer ontstaat, is te groot. Wel is er een nieuwe techniek; de planten worden geknipt en direct in zakken afgevoerd. Dan kunnen de zaden zich niet verplaatsen.