Zodra er contact werd gemaakt ging de wagen aan de voorzijde omhoog.
Zodra er contact werd gemaakt ging de wagen aan de voorzijde omhoog. Foto's: Bastiaan Miché

Ooit idee voor glazen piramide bij station

De sloop van het GAK-gebouw is pas over enkele weken, maar afgelopen week was er al een officieel momentje. Soepel verliep dat niet.

HILVERSUM Een glazen piramide op de plek van het GAK-gebouw. Met dat idee benaderde de vorige eigenaar van de kolos op het Stationsplein enkele jaren terug wethouder Wimar Jaeger. Die besefte vanaf dat moment dat nu de kans was om in Hilversum 'het beste Stationsplein van Nederland' te creëren.

Die glazen piramide was achteraf slechts een voorbeeld, zegt Jaeger nu. Op die maquette met daarop die piramide die de eigenaar ooit toonde, had net zo goed iets anders kunnen staan. Waar het om gaat is dat toen het besef kwam dat het GAK-gebouw zijn langste tijd had gehad. Sloop was nog de enige optie. Het pand stond al jaren leeg, zat vol met asbest en als er een huurder zou komen, moest er te veel verbouwd worden. Dat was niet meer rendabel.
Op dat moment ontstond er het idee voor een Stationsplein als warm welkom in Hilversum. Want dat warme welkom was er nu allesbehalve, aldus de wethouder. Hilversum kon het gebouw eind 2016 voor 5 miljoen euro overnemen - Jaeger noemt dat een goed bedrag - en met de sloop wordt er nu, aldus wethouder Arno Scheepers, een eerste tastbare en zichtbare stap gezet in de herontwikkeling van het plein.
Afgelopen week mochten beide wethouders samen de sloop officieel aftrappen. Onder toeziend oog van pakweg twintig belangstellenden en betrokkenen verliep dat allesbehalve soepel. Zodra het sloopwagentje, met Jaeger en Scheepers daarin, voorzichtig met de sloop begon, schoot de voorzijde van de wagen omhoog en was er even sprake van enige paniek. Doordat de aanwezige experts snel ingrepen was die paniek van korte duur.
De sloop gaat over een paar weken echt van start, vertelt Jorrit Scheffer van aannemer de Scheffer Groep. Er is nog wat asbest. En dan komt toch echt de kogel, die de boel gaat platmaaien. Bijna alles, zo'n 5000 kuub en 25 soorten afval, wordt gerecycled afgevoerd.

Toch even paniek.
Uiteindelijk biedt de expert hulp.