Beeld uit de gepresenteerde visie over het Media Park.
Beeld uit de gepresenteerde visie over het Media Park. Foto: Plompmozes

'Weg over de hei is geen scenario waar het college momenteel op studeert'

Zijn er nu wel of geen concrete plannen voor een weg over de hei richting Media Park? Nee, zegt mediawethouder Wimar Jaeger. Althans, momenteel niet.

hilversum Maar liefst drie politieke partijen - CDA, PvdA en SP - hadden vragen gesteld aan de wethouder over de gedachte van een weg over de hei richting het Media Park. Want hoe serieus zijn die plannen nu eigenlijk? Immers, bij een presentatie twee weken terug gaf Jaeger nog aan dat die weg er niet komt. Maar deze staat toch echt op een kaartje in de 'Hilversum Media Park Urban Vision 2030'.

Al voordat de raadscommissievergadering waarin de vragen besproken werden plaatsvond - zonder Jaeger - kwam de wethouder met een schriftelijke reactie op alle ophef die was ontstaan. Daarbij geeft hij aan om tijdens de beeldvormende sessie over het Media Park hierover met elkaar in gesprek te gaan. Dat laatste vindt diezelfde raadscommissie een prima plan.

Ambitieuze transformatie

In de brief legt Jaeger uit dat de gepresenteerde visie geen gemeentelijke plan is, wel is de gemeente een van de financierders. "Het is een visie van stedenbouwkundig architect UN Studio gebaseerd op tientallen interviews in de sector, omwonenden, huurders Media Park en ja, ook de gemeente."(...) "UN is uitdrukkelijk gevraagd vrij te denken en de input van de gesprekspartners mee te nemen in een ambitieuze transformatie van het Media Park."
De rapporten maken volgens Jaeger vooral duidelijk dat er heel veel moet gebeuren op het Media Park en dat dit ook kan. "De suggesties die in de visie van UN worden gedaan zijn bedoeld om te inspireren en vormen een startpunt voor gesprekken voor zowel de gemeente als voor particuliere stakeholders."
Ingaan op 'allerlei details' die in de visie staan, zoals een weg over de hei, wil Jaeger niet te veel doen. Dan zou namelijk de indruk ontstaan dat de gemeente 'alweer als eerste haar positie gebruikt om nog te ontwikkelen ideeën in de kiem te smoren'. Toch wil de wethouder - vanwege alle ophef - nog wel iets melden over asfalt op de hei. Dat is, schrijft hij, geen scenario waar het college momenteel op studeert." Wat dit woordje 'momenteel' betekent, is de vraag.

Niet zinvol

Maar belangrijkste doel van die visie is inspiratie en urgentie leveren voor particuliere partijen om grondig in het Media Park te investeren. "Veel van de zaken die in de visie van UN staan zijn binnen het huidige bestemmingsplan mogelijk, veel ook niet", aldus de wethouder. "Wij denken dat het niet zinvol is te speculeren over mogelijke opties zonder dat er überhaupt een initiatiefnemer is die enige contouren van planontwikkeling, op basis van de visie, naar voren brengt. Pas als die initiatiefnemer(s) zich meldt kunnen wij beoordelen of die voorgestane ontwikkeling past binnen het bestemmingsplan en/of wenselijk is. Tot die tijd hopen wij dat de gemeenteraad de noodzaak tot een transformatie van het Media Park onderschrijft."

Geen gemeentelijk plan, gemeente is wel financierder