Bij het station is er een enorme overkill aan fout geparkeerde fietsen.
Bij het station is er een enorme overkill aan fout geparkeerde fietsen. Foto: Bastiaan Miché

'Wethouder voert als ware autist zijn beleid door'

Na voortdurend de belangen te behartigen van auto's, bescherming van de aandeelhouders en arme bankiers die in de verdrukking komen door de boze publieke opinie, gaat nu de VVD de volgende klus aanpakken: de geparkeerde fietsen van het plebs aanpakken. De verkeerde man op de verkeerde plek, zullen we maar zeggen.

Zonder enige voelhoorns en als een ware autist gaat wethouder Arno Scheepers (VVD) zijn beleid doorvoeren. Fietsen zullen worden opgepakt daar waar ze verkeerd geparkeerd staan! En vermoedelijk zal hij met tien trucks moeten komen, want bij het station is een enorme overkill aan fout geparkeerde fietsen, mede door het wanbeleid op fietsengebied van de afgelopen jaren rondom het station Hilversum.

Als je goed kijkt en veel forensen spreekt, weet niemand waar die foutgeparkeerde fietsen rondom het station straks naartoe moeten. Als je de eigenaar spreekt van de fietsenstalling - monopolist en enorm duur ten opzichte van wat Utrecht (gratis), Nijmegen (gratis) en Groningen (ook gratis) biedt - hoor je hem zeggen dat hij inmiddels tjokvol zit. Hij vreest straks ook uitverkocht te zijn. Hij vindt het beleid onverantwoord, want ook hij ziet nauwelijks alternatieven.
Kijk je verder naar de ongure plek (over sociale veiligheid gesproken, dames), waar vroeger de oude spoorbomen stonden, zie je ondeugdelijke rekken, waar ik gisteren heb geconstateerd dat je bij regen moet oppassen dat je fiets niet van de bovenste stellage glijdt. Ook valt me op de slechte kwaliteit van de rekken, die luciferhoutjes zijn vergeleken met de kwaliteit van de fietsenstalling in Utrecht (67 euro per jaar en gratis binnen 24 uur). Elke ochtend en middag zelf mogen constateren dat er langs het spoor beslist geen plek is voor al die fietsen die nu links en rechts om het station fout staan geparkeerd.
Ik kan me voorstellen dat je foutparkeerders gaat handhaven, maar zorg dan in ieder geval voor moderne alternatieven, zoals betere klemmen, een goede betaalbare stalling, logische opstellingen langs het station en van onze kies beslist niet voor bouwvallige stellages op een ongure plek.

Ik verbaas me er ookover dat ik nauwelijks oppositie zie bij dit achterlijke plan. Terwijl GroenLinks Hilversum zich bezighoudt met grootse plannen om waarschijnlijk onze kapitale villa's dadelijk klimaatneutraal te krijgen, lijkt men het fietsstemvolk ondergeschikt te maken aan het coalitieakkoord met de VVD. Je hoort niets van ze! De PvdA lijkt zich nog te beraden, maar er lijkt ook nog niet veel beweging te komen. Zelden volksvertegenwoordigers gezien die zo hun antennes zijn verloren met zoiets dagelijks kleins, waar vele duizenden Hilversummers gebruik van maken: de fiets! Echt, we blijven ons maar bezighouden met een tunnel voor auto's onder de Leeuwenstraat of niet, een nieuwe vorm van Media Park, et cetera.
Dat de VVD allang niet meer van deze aarde is, weten we al. Zie daarvoor het landelijke nieuws. Maar ik hoop wel dat die andere partijen weer een beetje oog krijgen voor zoiets kleins en natuurlijks als de fiets, waar dagelijks duizenden mensen in Hilversum gebruik van maken. Dat men gewoon volwassen beleid gaat maken voor de enorme rij fietsen die ik elke ochtend zie bij de stoplichten van de Havenstraat richting station om 8.10 uur (ten koste van die zes auto's die telkens weer voor mogen met meer rijtijd).

In de Gooi en Eembode lezen we een reactie van Arno Scheepers: "In het centrum zijn ongeveer 3000 fietsrekken. Daarmee zijn er voldoende plekken. De komende weken hangen in het centrum posters met daarop een kaart waar de fietsparkeerplekken zich bevinden." Zelden me zo als een debiel aangesproken gevoeld door een gemeente als in dit stuk. Arno Scheepers' politiek in een notendop: gewoon simpel alle (verouderde en te kleine) fietsenstallen optellen om vervolgens het aantal foutparkeerders af te trekken. Zie daar: genoeg plek!"
Zie daar de kleine wereld van een VVD-wethouder! En weer pikken we het allemaal. Voor hoelang nog? Ik kijk uit naar de verkiezingen om de VVD weer op aarde te krijgen. Zelden zo woest geweest op een gemeente. Tot zover het dagelijkse verhaal van een forens op de fiets. Ja inderdaad: ik ben erg boos!

Marco van Stralen (oud-raadslid gemeente Hilversum)