De wil bij Hilversum was er zeker wel, maar het ontbrak aan intelligentie.
De wil bij Hilversum was er zeker wel, maar het ontbrak aan intelligentie. Foto: Bastiaan Miché

Promovendus Hilversum loopt tegen Delft al snel achter de feiten aan

hilversum De hockeyers van Hilversum verloren zondag hun eerste thuiswedstrijd in de overgangsklasse B. Tegen Ring Pass Delft werd het 3-4, een fikse tegenvaller na het hoopgevende 4-4-gelijkspel tegen USHC een week eerder in de openingswedstrijd van het seizoen.

Aanvoerder Viktor Boeren liep na afloop strompelend van het veld en trok de veelzeggende conclusie: "Vandaag werd pijnlijk duidelijk dat er een groot verschil is tussen het hockey in de overgangsklasse en de eerste klasse, waar we vorig jaar in speelden. Het gaat nu een stuk sneller; vooral de spelhervattingen. Je kunt geen moment verslappen omdat het fysiek ook een stap hoger is. In de eerste klasse konden we vanuit de verdediging rustig de bal rondspelen en zien waar de mogelijkheden in de aanval lagen."
In de overgangsklasse 'kletsen' de tegenstanders er direct bovenop, vervolgt Boeren. "Er wordt direct druk gezet op de verdediging zodat het lastig wordt om de bal naar de aanval te krijgen. Dat is ons probleem dit moment. Daarbij komt dat we vandaag in de eerste helft veel te slap begonnen en slordig stonden te verdedigen. Dan moet je niet verbaasd zijn als je drie tegentreffers om je oren krijgt."
De Hilversummers scoorden door Tijmen Kleeman na acht minuten wel de openingstreffer in het snelle en vooral fysiek aantrekkelijke duel. Hing er een overwinning in de lucht? Nee, want de mannen uit Delft waren in tegenstelling tot de thuisploeg koelbloedig in het benutten van kansen. Hilversum kreeg na de voorsprong drie strafcorners, die geen goals opleverden. Delft kreeg er ook drie en die werden wél verzilverd. Dat maakte het verschil na de eerste helft: 1-3.
De tweede helft was een ander, agressiever Hilversum te zien. Dat resulteerde in de aansluitingstreffer: 2-3 door Dorus Sporken. "Het lijkt wel dat we eerst op achterstand moeten komen voordat er meer gif in ons spel komt. Dat moet echter direct vanaf de eerste minuut, want vanaf de achttiende minuut, de 1-2, liepen we achter de feiten aan", vervolgt Viktor Boeren.
De 25-jarige student fysiotherapie, al vijf jaar spelend voor Hilversum, vindt ook dat de communicatie tijdens de wedstrijd beter moet. Het pleit voor Hilversum dat zij bleven strijden voor een goed resultaat. De wil was overduidelijk aanwezig, maar het ontbrak aan intelligentie om de verdediging van Delft te ontregelen. En in de jacht van Hilversum op de 3-3 scoorde Delft uit een snelle counter 2-4. De 3-4 in het slotoffensief door Friso Oomen kwam te laat. Coach Piotr Mazany was duidelijk na afloop: "De eerste helft was niet overtuigend, maar het vertoonde spel in de tweede helft geeft houvast voor de komende wedstrijden. Maar acht goals tegen in twee wedstrijden is te veel."