Bij het politiebureau werden bloemen neergelegd.
Bij het politiebureau werden bloemen neergelegd. Foto: Bastiaan Miché

Deal tussen OM en Team Dascha Onderzoek; vader verlaat bureau

HILVERSUM Hij verbleef er een paar dagen en nachten voor op het politiebureau aan de Groest, maar het was het allemaal waard: vader René Graafsma en het Team Dascha Onderzoek (TDO) mogen de camerabeelden van de laatste uren van de in 2015 omgekomen Dascha (16) onbeperkt inzien.

"Er is een deal", aldus Graafsma. Afgelopen week kwamen TDO en het Openbaar Ministerie na lang onderhandelen tot een akkoord. Dat houdt in dat TDO de beelden onbeperkt mag inzien, maar alleen op het politiebureau in Hilversum en niet daarbuiten. Het akkoord betekende ook dat de stille tocht voor Dascha die afgelopen zondag in Hilversum zou plaatsvinden, niet doorging.
Dascha Graafsma overleed in november 2015 nadat zij was aangereden door een trein. Daarvoor was zij bij een 16-plus-feest in het centrum van Hilversum. Uren later werd zij bij het spoor langs de Maartendijkseweg dood aangetroffen. Zelfmoord, concludeerde het OM. De familie dacht daar anders over en wilde de beschikbare camerabeelden zelf bestuderen.

Het OM bleef - toen bekend werd dat Graafsma zich meldde op het politiebureau - vinden dat er uitgebreid tactisch en forensisch onderzoek is gedaan naar de dood van Dascha. Daarnaast heeft het NFI toxicologisch onderzoek verricht. "In dit onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat er sprake was van een misdrijf. Dit is destijds in een persoonlijk gesprek toegelicht aan de familie. Daarnaast hebben de nabestaanden tweemaal inzage gehad in het papieren dossier."
Daarnaast bleef het OM bij de gedachte dat de familie het complete dossier wel mag inzien voor rouwverwerking, maar niet voor eigen onderzoek. "Dat het dossier niet verstrekt wordt - maar alleen kan worden ingezien - heeft te maken met de privacy van personen die in het dossier voorkomen en met het gegeven dat de verklaringen en beelden gegeven zijn aan de politie en het OM ten behoeve van het onderzoek naar de dood van Dascha. Het staat het OM niet vrij om deze informatie te verstrekken."
Hoewel het OM de afspraak bevestigt, benadrukt een woordvoerder dat de beelden ook nu alleen mogen worden bekeken voor rouwverwerking. En dus niet voor onderzoek. Het enige verschil is dat Graafsma nu wél een 'adviseur' (Roelofs, red.) mee mag nemen.

In de dagen dat Graafsma op een houten bankje in het politiebureau verbleef, kreeg hij vooral veel steun via internet of van mensen die bijvoorbeeld bloemen neerlegden. Ook kreeg Graafsma bezoek van Tweede Kamerleden Henk Krol en (Hilversumse) Léonie Sazias van 50Plus. Zij hebben inmiddels vragen gesteld aan minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. 50Plus wil onder meer dat het OM een zaak standaard heropent of heroverweegt wanneer dit onderzoek mogelijk onzorgvuldig is uitgevoerd.