Met een stint worden de verkeerdgeparkeerde fietsen overgebracht naar het depot.
Met een stint worden de verkeerdgeparkeerde fietsen overgebracht naar het depot. Foto's: Bastiaan Miché

Blijdschap, maar toch ook heel veel woede over weghalen fiets

Verrast is men niet bij de gemeente van alle ophef die is ontstaan nu verkeerdgeparkeerde fietsen in het centrum worden verwijderd. Daarom hoeven mensen die hun tweewieler in het depot moeten ophalen de eerste maand niet te betalen. Desondanks is handhaven niet bepaald sympathiek, is de belangrijkste kritiek. "Alsof het criminelen zijn", zegt een voorbijganger als zij ziet dat een fiets wordt weggehaald op de Zeedijk.

hilversum "Dit is echt een heel slechte campagne, ga er nog meer een toestand van maken. Overal wordt gepromoot om met de fiets naar het centrum te komen, maar in dit 'kneutendorp' worden fietsers weggepest. Ik vind het een schande."

Woedend staat Edwin Adang dinsdagmiddag in het depot aan de Kerkbrink om zijn 's ochtends verwijderde fiets ("Ik stond twee minuten in de Kruidvat en toen ik terugkwam was mijn fiets weggehaald") op te halen. Overigens wilde hij zijn tweewieler al direct nadat deze was verwijderd weghalen, maar dan is het depot nog dicht. "Om praktische en financiële redenen is het niet haalbaar om het depot de hele dag open te hebben", meldt een gemeentewoordvoerder.
Maandag en dinsdag zijn er bij elkaar opgeteld 46 fietsen verwijderd. Vooral bij de Hema, Action en het Kruidvat is het kassa. Een medewerker van Rutgers Juwelier (tegenover het Kruidvat) juicht de actie toe. Vooral op zaterdag is het daar een fietsparadijs, zegt zij. En ook een oudere meneer is positief. "Al die fietsers rijden je hier zo ondersteboven."
Desondanks blijft het de vraag of de actie een succes zal worden. De SP, die eerder deze week het handhaven al omschreef als 'een heksenjacht', stelde dinsdag maar liefst 21 schriftelijke vragen aan het college. Die gaan onder meer over het aantal fietsparkeerplaatsen, de informatievoorziening en de openingstijden van het depot. Bovendien zou er volgens de socialisten pas moeten worden gehandhaafd als die inpandige fietsenstalling in het centrum (C&A-pand?) er daadwerkelijk is.
Verder is het de vraag welke mindervalide mensen er in aanmerking komen voor een sticker om toch de fiets overal te mogen neerzetten. En wie beoordeelt dat? Belangrijke vraag is ook of datgene dat Hilversum momenteel doet juridisch wel oké is. Juist om die reden zou de handhaving gestaakt moeten worden.

De handhavers nemen alle tijd om vragen te beantwoorden.
De fietsen worden gelabeld voordat zij worden weggehaald.
Het rode labeltje op de fiets.
Het depot dinsdagmiddag.