Er werd op het scherpst van de snede gestreden.
Er werd op het scherpst van de snede gestreden. Foto: Karen Kaper

Barre tocht op de Loosdrechtse Plassen

loosdrecht De Loosdrechtse Plassen waren zaterdag het decor van het traditionele KICK-roei-evenement van de Koninklijke Watersport-Vereniging Loosdrecht (KWVL), een wedstrijd die wordt gehouden in het kader van het Nederlands kampioenschap pilot gig. De GIG-roeiboten zijn afgeleid van de historische loodsboten.

De GIG wordt geroeid door zes roeiers aangevoerd en gestuurd door een stuurman. Elke roeier bedient een riem en er zijn geen rollende bankjes. Dat maakt het roeien in deze boten zwaar. Zaterdag was het daarbij nog extra zwaar door de harde wind en de striemende regen. Maar dat weerhield de deelnemers, zowel dames als heren, er niet van om op het scherpst van de snede te strijden.
De te roeien baan was uitdagend en ging vanaf de KWVL westwaarts naar de grens van de eerste en tweede plas. De boei daar moest aan bakboord gerond worden, vervolgens moest het eiland Robinson aan bakboord gehouden worden om richting de 'Wastobbe' en de Drecht te varen. De finish was wederom voor de steiger van de KWVL. De lengte van het traject was ruim 4 kilometer. Elke deelnemer voer die dag twee heats, één 's morgens en één 's middags. Door de uiterst ruige omstandigheden, kwamen de zeewaardige eigenschappen van de GIG goed van pas. Uiteindelijk waren de 33 teams (16 heren en 17 dames) voldaan dat ze deze barre tocht volbracht hadden.
Bij de dames bleken de eerste drie teams, over twee heats, binnen een seconde te zijn gefinisht. Door een beter resultaat in de eerst heat gingen de Harveys met de eer strijken.
Bij de mannen was het ook tot op het laatst spannend. Ook daar finishten de eerste twee teams dicht op elkaar. Het team van Scheveningen 1 met de Zeeheld was, vlak voor Roets Amuda, de uiteindelijke winnaar. Gent-All= Men 001 met de Liberty van de organiserende KWVL bezette een mooie derde plaats.