In de Silenestraat moeten bewoners zeker nog tot juni volgend jaar wachten.
In de Silenestraat moeten bewoners zeker nog tot juni volgend jaar wachten. Foto's: Bastiaan Miché

'Komend jaar geen uitbreiding van het betaald parkeergebied in Hilversum'

De laatste jaren won het betaaldparkeergebied in Hilversum aan terrein. Dat gaat dit jaar niet gebeuren. Wel wordt een flink aantal automaten omgebouwd.

HILVERSUM Uitbreiding en vervanging van parkeerautomaten in Hilversum gaat voortaan middels een Europese aanbesteding. Om die reden is uitbreiding van het betaald parkeergebied zeker tot juni 2019 niet mogelijk. "Dit ondanks dat er al planvoorbereidingen zijn gedaan met enquêtes in de buurten op basis waarvan verwachtingen zijn gewekt", schrijft het college van burgemeester en wethouders (B en W) aan de gemeenteraad.

Deze Europese aanbesteding duurt namelijk alleen al zes maanden en daar komt nog een levertijd van drie maanden bovenop. In wijken/straten waar een meerderheid van de bewoners een proef betaald parkeren wil, kan deze pas vanaf 1 juni 2019 ingaan. De wijken die zo'n proef willen, zijn het Schilderskwartier (delen van Eikbosserweg, Silenestraat en Wernelaan) en elf (delen van) straten in de Vogelbuurt. Overigens, op de Jan van de Heijdenstraat, tussen de Larenseweg en de Minckelersstraat, en rondom winkelcentrum Seinhorst komt sowieso geen proef met betaald parkeren. In een brief van de gemeente staat dat 'niet wordt voldaan aan de criteria die de gemeente heeft opgesteld om een proef te beginnen met betaald parkeren'.

Contactloos

Het besluit voor die Europese aanbesteding is een indirect gevolg van het ombouwen van 178 betaalautomaten voor 2020. Dat is noodzakelijk omdat door nieuw beleid van de banken pinnen vanaf 1 januari 2020 alleen nog maar contactloos kan en niet meer via zogenaamd dip&go (pas in de gleuf). Wanneer deze automaten dus niet zijn vervangen voor 2020 kan de automobilist hier alleen contant betalen. En dat zou, aangezien veel mensen geen muntgeld meer hebben in de portemonnee, toch voelen als een stap terug naar de vorige eeuw, is de gedachte.
Bovendien geldt de gewijzigde regelgeving per 1 januari 2020 voor heel Nederland. Hilversum ziet het niet zitten om - als ook andere gemeenten bij de leverancier een aanvraag doen - achteraan in de rij aan te sluiten.
Overigens is een deel van alle automaten in Hilversum, die van TMC (Taxameter Centrale), de voorbije jaren al geschikt gemaakt voor contactloos betalen. Maar de 178 automaten van EZS Automaten nog niet. Het ombouwen daarvan kost Hilversum 370.000 euro. Om dat voor 2020 te doen moeten de geplande investeringen in 2019 en 2020 naar voren worden gehaald, met als gevolg extra kapitaallasten van respectievelijk 42.000 en 41.000 euro.
Door het ombouwen - 'een levensduurverlengende investering'- kunnen de automaten wel weer tien jaar vooruit en schuiven toekomstige vervangingsinvesteringen naar achteren. En dat levert een voordeel op in de kapitaallasten van 23.000 euro per jaar vanaf 2024, oplopend tot 63.000 euro in 2026.
De door B en W voorgestelde verbouwing blijkt duurzamer dan de automaten compleet te vervangen. Dat laatste had Hilversum 2 miljoen euro gekost. "Kapitaalvernietiging van 178 goed functionerende apparaten", concluderen B en W. Verder is Hilversum door de 'gestage' groei van het aantal automaten de laatste jaren op een bedrag beland dat de Europese aanbestedingsgrenzen overschrijdt en was er vrees voor een onrechtmatigheid. "Aangezien de leverancier de enige partij is die (gecertificeerd) de upgrades kan leveren, kunnen we via de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking op rechtmatige wijze de opdracht verlenen", aldus B en W.

Niet meer nodig

De technologische ontwikkeling gaat in rap tempo verder, beseffen ook B en W. "Het is zeer goed denkbaar dat de wereld van het betaald parkeren er over x jaar heel anders uitziet als gevolg van nieuwe ontwikkelingen in hetzij apps op smartphones, betaalsystemen et cetera, hetzij andere techniek in auto's of automaten. Misschien betalen we dan nergens meer met pin en is deze investering dán niet meer nodig. Voor de komende jaren voorzien we dit nog niet en denken we (zeker omdat het voorstel ook een bezuiniging impliceert én duurzamer is) dat het verstandig is deze investering te doen."

Het ombouwen van de parkeerautomaten kost Hilversum 370.000 euro
Veel automaten moeten worden vervangen.