Een geel exemplaar van Kindergarden was dinsdag leeg.
Een geel exemplaar van Kindergarden was dinsdag leeg. Foto: Gooi en Eembode

Stints BINK gaan wel de straat op, maar niet het spoor over

Wat te doen met de stint na het enorme drama in Oss vorige week? Dat is ook voor de verschillende kinderopvangorganisaties in Hilversum de vraag.

HILVERSUM De dertig stints van BINK, dat locaties heeft in Hilversum en Soest, zijn deze week gewoon de straat op gegaan. Maar, aldus directeur Monique Wittebol maandag, ze gaan niet meer het spoor over. Bij Koningskinderen en Kindervilla blijven de elektrische bakfietsen binnen.

Vorige week donderdag - een paar uur na het drama - zei Wittebol dat de stints nog 'gewoon' de straat op gaan. "Je gevoel zegt om pas op de plaats te maken en de stint even niet meer te gebruiken. Maar is dan het alternatief - bussen, fietsen of wandelen - veiliger? Ik wil het drama zeker niet bagatelliseren, maar ongelukken zijn nooit uit te sluiten", zei ze toen.

Zondag werd echter bekend dat de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt of de elektromagnetische straling van spoorweginstallaties invloed heeft op het gedrag van de stint. Aanleiding daarvoor is dat twee stints van een buitenschoolse opvang in Baarn zouden zijn stilgevallen op een spoorwegovergang. Daarom besloot het BINK-bestuur maandag dat de stints niet meer het spoor over gaan. Wittebol benadrukte dat alle dertig stints van BINK ieder jaar grondig worden gekeurd. Bovendien hebben de medewerkers allen een verkeersdiploma en krijgen zij een training hoe om te gaan met de elektrische bakfiets.
Koningskinderen heeft vooral vestigingen in Bussum, maar ook één in Hilversum. De kinderopvangorganisatie meldde aanvankelijk dat de eigen stints extra zouden worden gecontroleerd, maar na het aanvullende nieuws van zondag besloot het bestuur om voorlopig niet meer met de stints te rijden. Nu blijkt bovendien dat Koningskinderen in april ook problemen heeft ondervonden met een stint bij de overweg. Door problemen met de accu stond het voertuig met kinderen stil op het Bussumse spoor. "Dat was wel een andere situatie dan in Oss waarbij, zo vermoedt men, de gashendel niet terugschoot. Onze kinderen zijn niet in gevaar geweest", aldus directeur Jelmer Kruyt. "Er is gehandeld volgens het protocol en er kwam geen trein. Afgelopen vrijdag hoorden we dat er meer incidenten in het land waren met accu's en gashendels. Daarom hebben wij besloten voorlopig niet meer met de stints te rijden." Kindergarden, voorheen bekend als Kindervilla, rijdt ook niet meer met de stints. Een geel exemplaar stond maandag leeg en verlaten geparkeerd voor de deur. "Wij hebben vrijdag het besluit genomen te stoppen met het gebruik van de stints totdat we meer weten over het ongeval", reageert het kinderdagverblijf.