Het bedrijventerrein aan de Korte Noorderweg is verouderd.
Het bedrijventerrein aan de Korte Noorderweg is verouderd. Foto: Bastiaan Miché

Zware veroudering bedrijventerreinen

Een fors aantal bedrijventerreinen in het Gooi en de Vechtstreek kampt met (zware) veroudering. De boel weer op de rit te krijgen, gaat miljoenen kosten.

hilversum Het bedrijventerrein Korte Noorderweg in Hilversum is een van de vier zwaarverouderde bedrijventerreinen in het Gooi en de Vechtstreek waar zware ingrepen noodzakelijk zijn. Dat staat in het rapport 'Herstructureringsopgave bedrijventerreinen MRA. Regiorapport Gooi en Vechtstreek' van adviesbureau Stec Groep.

Bij elkaar zijn er 26 terreinen (samen goed voor 345 hectare) onderzocht. Hilversum is samen met Weesp koploper met respectievelijk 90 en 95 hectare oppervlakte. De regio heeft (op termijn) slechts 11 hectare extra beschikbaar voor bedrijventerreinen en daar zit Crailo (5 hectare) al bij. Het aanbod in de regio is daarmee zeer krap te noemen. En doordat Weesp over enkele jaren deel uitmaakt van de gemeente Amsterdam zal dat percentage bedrijvengrond alleen maar afnemen.

Wat betreft het aantal banen nemen de bedrijventerreinen bijna een kwart van alle banen in het Gooi en de Vechtstreek voor hun rekening. Van de 26 bedrijventerreinen vallen er zeven - waaronder het Media Park (24,6 ha) en Kerkelanden (19 ha) - in de hoogste categorie. Deze zijn dus nauwelijks verouderd. Bij de Liebergerweg, Havenkwartier, Mussenstraat, Oude Amersfoortseweg en Zeverijnstraat zijn de eerste scheurtjes al waargenomen. En samen met de Reeweg in Wijdemeren en de Nijverheidswerf en Nieuwe Vaart in Gooise Meren scoort de Korte Noorderweg het minst. "Het gaat in totaal om circa 82 hectare waar ingrepen zoals (zware) revitalisering aan de orde kunnen zijn", aldus de onderzoekers, die daaraan toevoegen dat bij een groot deel van de iets betere bedrijventerreinen de veroudering al wel merkbaar is.
En dus moet men in deze regio aan de bak, is de conclusie, met name in Wijdemeren, maar ook in Hilversum en Gooise Meren. Van het totale terreinenoppervlak kampt een kwart met (zware) veroudering. In aantal terreinen is dit de helft. Probleem is bovendien dat veel bedrijven door het gebrek aan ruimte elders 'gevangen' zitten op hun huidige, vaak niet optimale, locatie. "Verhuizing is lastig, omdat alternatieve locaties immers niet beschikbaar zijn", staat in het rapport. "Tegen deze achtergrond is het te verklaren dat de terreinen in de regio gemiddeld minder goed presteren dan in regio's waar wel aanbod is en de natuurlijke groei van bedrijven eenvoudiger is."
Op basis van ervaringen in andere regio's meent Stec Groep dat een flinke investering - grofweg tussen de 14 en 28 miljoen euro - noodzakelijk is om de terreinen weer de gewenste uitstraling te geven. Die investering heeft wel weer als gevolg dat de waarde van die terreinen stijgt met maar liefst 100 miljoen euro. "De precieze kosten en opbrengsten zijn echter zeer afhankelijk van de specifieke situatie en strategie (acties, maatregelen) per terrein", is de nuance. "Genoemde bedragen kunnen en mogen dus ook enkel als een eerste inzicht worden gezien."

Bovendien hangt welke strategie per terrein het meest logisch is ook af van factoren, zoals de ligging, bereikbaarheid, de relatie met andere terreinen en ontwikkelingen zoals verkleuring, transformatie et cetera. "De (ruimtelijk-)economische prestaties en denken in termen van de beoogde waardesprong zijn wel belangrijke input voor de in te zetten acties en maatregelen."