Wethouder Karin Walters: 'Met duurzaamheid aan de slag en we gaan meer de wijken in.
Wethouder Karin Walters: 'Met duurzaamheid aan de slag en we gaan meer de wijken in." Foto: Bastiaan Miché

Hilversum wil investeren; puzzelen met woonlasten

Hilversum staat er in financieel opzicht goed voor. Dat is de boodschap van het college van burgemeester en wethouders in de Programmabegroting 2019. "Zonder te hoeven bezuinigen, investeren we verder in Hilversummers en Hilversum en kunnen we de stijging van woonlasten beperken. We zetten ons financiële beleid onverkort voort, om te zorgen dat latere generaties geen last hebben van de keuzes die wij nu maken", is de boodschap.

hilversum Ze is - nadat ze acht jaar lang optrad als oppositieraadslid - weer helemaal terug als wethouder van Financiën. En net als in de periode 2006-2010, toen Karin Walters namens de SP in het college van burgemeester en wethouders zat, is er na de crisisjaren nu weer echt ruimte om te investeren. "De komende vier jaren kunnen wij zo'n 26 miljoen euro op exploitatiebasis besteden aan nieuwe uitgaven en investeringen voor de inwoners en de stad", is de mededeling.

Hilversum heeft dankzij enkele meevallers, de positieve economische ontwikkeling en een 'degelijk financieel beleid' van de afgelopen jaren namelijk weer geld en wil daarom vol energie aan de slag. "De afgelopen periode is een solide en transparant financieel beleid vastgesteld en gevoerd, wat wij op deze manier willen voortzetten. Wij houden alle reserves kritisch tegen het licht en bezien welke concrete investeringen en lasten kunnen worden gedekt uit reserves en voorzieningen."
Het gesprek met de Hart voor Hilversumse vindt dinsdagmiddag plaats in haar kamer in het raadhuis, een dag voor de presentatie van de begroting in Theater Sandbergen. Walters kijkt uit naar die presentatie - een soort lokale Prinsjesdag - waarbij alle zeven wethouders hun eigen takenpakket kunnen toelichten.
De belangrijkste politieke thema's voor komend jaar zijn duurzaamheid, economie en levendigheid, bereikbaarheid, het werken aan krachtige buurten en zorgen voor een (nog) socialer Hilversum. Ontwikkelingen die al in gang zijn gezet - stationsgebied, HOV - krijgen een vervolg, net als de Omgevingswet (extra investering van 1 miljoen euro) en de herindelingsprocedure van de provincie.

Zo kan wethouder Jan Kastje van Klimaat en Energie vol aan de slag met duurzaamheid. Nog altijd is het doel om in 2040 aardgasvrij en in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om met een plan te komen krijgt Kastje negen ton per jaar. Verder wil Hilversum meer de wijken in. Buurtcoördinatoren hebben volgens het college van burgemeester en wethouders inmiddels hun kracht bewezen als schakel tussen de inwoners en het raadhuis. "Ook in de toekomst blijven zij belangrijk. Dat geldt ook voor wijkcentra, die een grote rol spelen bij het welzijn van veel inwoners. Daarnaast is het van groot belang dat mensen zich veilig voelen in hun eigen buurt. In gesprekken met buurten proberen we te ontdekken wat er nodig is zodat mensen zich veilig voelen."
En door die wijken in te gaan wil Hilversum ook het sociaal plein ontlasten, zegt Walters. Immers, mensen vinden het prettiger om geholpen te worden door mensen die ze kennen. Op termijn is het de bedoeling dat het aantal medewerkers binnen het sociaal domein afneemt, maar eerst moet de inzet in de wijken op orde zijn, benadrukt de wethouder. Dat begint in met name Noord, Oost en de Riebeeck.
Verder investeert Hilversum in het realiseren van duizend woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens. Mogelijk komt een deel daarvan in de Spoorzone waar de bedrijvigheid in sommige delen stil lijkt te staan. En de mensen moeten weer aan het werk, aldus Walters. "Ook daar gaan we vol op inzetten."
Zoals al was bekend krijgt burgemeester Pieter Broertjes (Openbare Orde en Veiligheid) ook extra centjes voor de handhaving in met name de wijken. Verder wordt er 5 miljoen geïnvesteerd in bereikbaarheid, gaat er extra geld naar de jeugdzorg en Wmo (1,5 en 1,2 miljoen) en gaan de markttarieven voor de kooplui met 6 procent omlaag.

Klinkt allemaal mooi, maar is de Hilversummer zelf dan niet de dupe van al die extraatjes? Dat valt wel mee. "In deze begroting investeren we in Hilversummers en Hilversum én beperken we de stijging van lasten voor inwoners (onroerendzaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing) en ondernemers", is de boodschap.
Dat was overigens wel een puzzel, erkent Walters. Het is immers niet de bedoeling dat de woonlasten niet verder mogen stijgen dan het inflatiepercentage (2,4 procent), maar aan de andere kant moet een en ander wel weer kostendekkend zijn. Dat doet Hilversum door de spaarvoorziening voor rioleringen niet verder te laten groeien, maar deze af te boeken tegen bestaande kapitaallasten. Dat betekent voor huishoudens een lagere rioolheffing. "Daarnaast passen we de ozb-systematiek zo aan dat we bij een uitbreiding van Hilversum met bijvoorbeeld een wijk(je) of in een buurt de ozb laten toenemen. Tot nu toe deden we dat niet en vingen we extra kosten voor bijvoorbeeld wegen, groenonderhoud en onderwijshuisvesting binnen de begroting op. Dit nieuwe uitgangspunt past beter bij het beginsel 'eerlijke verdeling van lasten'."
Door deze berekeningswijze blijft Hilversum binnen het inflatiepercentage. Voor meerpersoonshuishoudens in een koopwoning nemen de woonlasten in 2019 toe met 1,47 procent. Voor kleine huishoudens is de stijging 1 procent of minder. Eenpersoonshuishoudens die een woning huren, gaan zelfs iets minder betalen (-0.82 procent).
Ook goed nieuws voor autobezitters die wonen in het betaaldparkeergebied. De tarieven voor de eerste bewonersparkeervergunning en eerste zakelijke parkeervergunning gaan met de helft naar beneden. De opbrengsten zijn de laatste jaren namelijk flink gestegen. Daarom gaat een bewonersparkeervergunning in het centrum van 150 euro naar 75 euro, in de schil van 100 naar 50 euro en in de buitenschil van 60 euro naar 30 euro per jaar. Overigens blijven de parkeertarieven wel hetzelfde als voorheen.