Het Metropole Orkest.
Het Metropole Orkest. Archieffoto: Bastiaan Miché

Jaeger was eigenlijk te vroeg met bijdrage aan Metropole Orkest

hilversum "U geeft geld uit dat nog niet van u is, maar van de burger." Dat zei CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker tegen cultuurwethouder Wimar Jaeger over de Hilversumse steun van twee keer 250.000 euro aan het noodlijdende Metropole Orkest.

Twee weken terug, tijdens Prinsjesdag, werd bekend dat Den Haag én Hilversum samen twee keer een miljoen (in 2019 en 2020) extra subsidie schonken aan het Metropole Orkest. Daarvan komt driekwart van het Rijk en een kwart uit het raadhuis. Dat besluit kwam mede voort uit een door de gehele gemeenteraad gesteunde motie om het orkest te helpen. Echter, in de motie ging de raad uit van 1 euro steun per inwoner (zeg maar 90.000 euro) per jaar en niet (zoals nu het geval is) pakweg 3 euro. Bovendien, aldus Streutker, had de wethouder met het Rijk en het orkest in gesprek moeten gaan en dan eerst een voorstel aan de gemeenteraad moeten overleggen. Pas daarna kon hij eventueel geld uitgeven.
Jaeger was het in principe met Streutker eens, had het liever ook anders zien verlopen, maar kon eigenlijk niet anders. "De bijdrage van OCW (ministerie, red.) was van dien aard dat we dit niet op het spel mochten zetten."
Van belang voor het ministerie was dat de bijdrage op Prinsjesdag bekend zou worden, gaf de wethouder aan. Maar uiteindelijk beslist de raad, benadrukte Jaeger. Dat laatste geldt overigens ook voor de bijdrage vanuit Den Haag. Daarover beslist straks de Tweede Kamer.