Bij VSH betuigden de stakers hun steun aan hun collega's en zetten ze hun actie kracht bij vrijdagochtend.
Bij VSH betuigden de stakers hun steun aan hun collega's en zetten ze hun actie kracht bij vrijdagochtend. Foto: Bastiaan Miché

Stakende metaalarbeiders trekken door Hilversum

HILVERSUM 'Actie! Actie! Actie', buldert over het parkeerterrein van VSH aan de Oude Amersfoortseweg. Honderden werknemers uit de metaalindustrie, waaronder enkele VSH'ers, uitten vrijdag zicht- en hoorbaar hun onvrede over het uitblijven van een 'fatsoenlijke cao'.

Fabrique Ludique aan de Mussenstraat was vrijdagochtend de ontmoetingsplek van de stakende werknemers en vertegenwoordigers van de vakbonden FNV en CNV. Dit onderkomen gebruiken voor deze regionale actie heeft iets ironisch. Dit is immers de voormalige Hilversumse metaalfabriek. Onderhandelaars van de bonden namen plaats achter de microfoon en zweepten de in rode en paarse hesjes gehulde metaalarbeiders op. Tijdens deze praatjes klonk het 'Actie! Actie!' meermaals. De werknemers willen onder meer een loonstijging van 3,5 procent en willen invloed op hun werktijden. Om hun onvrede zichtbaar te maken én om de collega's bij het even verderop gelegen VSH te steunen, ging de hele stoet kort naar VSH toe. Dat leidde tot verbaasde Hilversummers en wachtende automobilisten.