Ook het CDA heeft vragen gesteld over het nieuwe stalbeleid.
Ook het CDA heeft vragen gesteld over het nieuwe stalbeleid. Foto: Bastiaan Miché

'Duidelijke spanning door systeemwereld van gemeente'

Het verschil tussen theorie en praktijk is volgens het CDA levensgroot. Het nieuwe stalbeleid heeft veel negatieve effecten.

HILVERSUM Wat je op papier bedenkt, is geen garantie dat het in de praktijk ook goed werkt. In navolging van de SP stelt nu ook CDA Hilversum artikel 41-vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het nieuwe fietsparkeren in het centrum. De christendemocraten vinden dat de aantrekkelijkheid en de gastvrijheid van het centrum achteruitgaan.

"Wij zien een duidelijke spanning tussen de systeemwereld van de gemeente, waarin aan de tekentafel is bedacht hoe en waar mensen het beste kunnen parkeren, en de leefwereld van de bezoekers van het centrum. Zij willen efficiënt met hun tijd omgaan en willen parkeren in de buurt van de plek waar zij in het centrum willen zijn", aldus CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen, die wil weten of B en W dit onderscheid ook zo ervaren.
Hilversum zucht sinds september onder het nieuwe fietsstalbeleid in het centrum. De gemeente wil af van de enorme fietsenzee om het centrum aantrekkelijker te maken. Fietsers moeten hun tweewieler neerzetten in de rekken of tegen de hekken. Wie zijn stalen ros parkeert op een plek waar dat niet mag, riskeert dat deze wordt meegenomen naar het depot aan de Kerkbrink.
Het nieuwe regime leidt tot veel commotie en klachten. Het CDA heeft de afgelopen week veel respons gekregen van inwoners en ondernemers sinds de gemeente daadwerkelijk is gaan handhaven. Hun conclusie is dat er weinig begrip is voor het beleid en de wijze waarop de gemeente handhaaft. Kruijswijk Jansen ziet nog onbenutte mogelijkheden. "Er zijn diverse plekken in het centrum die niet zijn aangewezen als stallingsruimte, maar waar wel volop ruimte is zonder dat routes voor hulp- en nooddiensten worden geblokkeerd."
Het CDA wil verder weten van het college of het klopt dat de handhavers zich vooral richten op de Kerkstraat en minder op de Groest. Tevens wil de oppositiepartij weten hoe het nu zit met de rechtsgeldigheid van de coulanceregeling voor mensen die mindervalide zijn. Zij mogen als zij een sticker hebben op hun fiets de tweewieler overal stallen.