De verschillende brouwerijen stonden bij elkaar, midden op het plein.
De verschillende brouwerijen stonden bij elkaar, midden op het plein. Foto's: Bastiaan Miché

Je laten verrassen op Gooisch Bierfestival

Opnieuw duizenden bierliefhebbers vermaakten zich zondag opperbest tijdens het tweede Gooisch Bierfestival op het Marktplein.

hilversum In 1980 telde Nederland slechts negentien bierbrouwerijen, tegenwoordig zijn het er 600. Pakweg 350 daarvan hebben een eigen ketel, de overige 250 maken gebruik van een van die 350 ketels. Het is een van de feitjes die deelnemers van de proeverij - een van de onderdelen van het Gooisch Bierfestival - zondagmiddag te horen kregen.

Bierfestivals zijn hot. Liefhebbers vinden het fijn om eens wat anders te drinken dan de standaarddrankjes uit de supermarkt en dus is het geen verbazing dat op deze zonnige zondag de tweede editie van het Gooisch Bierfestival net als vorig jaar veel volk trok.
Alleen is de organisatie dit keer wel op alles voorbereid. Zo is er een extra kassa voor muntjes, extra beveiliging, EHBO en is het festivalterrein op het al grote plein iets groter gemaakt. Verder zijn er foodtrucks, podia voor singer-songwiters en stand-upcomedians.
Maar de 33 verschillende soorten bier - overigens zijn er daarnaast twaalf alcoholarme/vrije biertjes te krijgen - vormen toch de hoofdact van de middag en avond. Dat geldt ook voor Dirk Swart, die samen met zijn studiegenoten uit Utrecht deze mooie zondagmiddag in Hilversum doorbrengt. "Wat ik nu drink? Een Devana (4,2 procent, red.). Het is het eerste biertje van de dag dus ik begin rustig aan, (lachend) maar het is niet de laatste. Ik wil nog wel een paar andere proberen."
Verschillende bezoekers waren er vorig jaar ook bij, maar voor velen is het de eerste keer. Maar zowel die eerste als laatste groep komt naar het evenement omdat het zo gezellig is. Dat laatste geldt ook voor Diliana Verberg en Nikke Bloemen. Zij hebben al een Gooisch Blond op en staan nu op het punt om een Van Vollenhoven Princesse Bier te nuttigen. "Weer eens wat anders, we laten ons verrassen. En het is lekker zo buiten. En aangezien we wel van een biertje houden, blijven we nog even."

Tijdens de proeverij kregen deelnemers de nodige info.
Naast al het bier was er het nodige muzikale vermaak.