De loods van Fabrique Ludique, waar Jägers poseert met zijn fiets, is dit weekeinde start- en eindpunt van een 24 uursrace.
De loods van Fabrique Ludique, waar Jägers poseert met zijn fiets, is dit weekeinde start- en eindpunt van een 24 uursrace. Foto: Bastiaan Miché

Net geen 500 kilometer binnen een etmaal wegtrappen

Tientallen fanatieke fietsers stappen zaterdag op de fiets voor een monstertocht door Nederland met Hilversum als start- en eindpunt.

HILVERSUM Om 480 kilometer binnen 24 uur af te leggen met de fiets vraagt wel een beetje gekte in het hoofd. Maar dat past dan ook wel weer bij fietskoeriers, de waaghalzen van de weg. Zaterdag is Bike35 het startpunt van deze alleycatrace, die deelnemers door het hele land leidt om een dag later weer te eindigen op de Hilversumse Mussenstraat.

Bijna 500 kilometer fietsen in een etmaal en dat nog zo snel mogelijk doen ook, klinkt krankzinnig. Jesse Jägers moet lachen. De Hilversummer, eigenaar van fietskoerierbedrijf Bike35, bevestigt dat er zeker een steekje los moet zitten om aan deze monstertocht mee te doen. "Het wordt wel pittig", zegt hij. "Het mooiste is de prestatie. Maar ook laten zien uit welk hout een fietskoerier gesneden is. Wat je met doorzettingsvermogen op de fiets kunt bereiken. Voor mij geeft het organiseren van deze 24 uursrace ook veel voldoening."

Wie denkt dat het een toeristisch tochtje is die de fietsers binnen een dag van Zwolle, Deventer, Arnhem, Nijmegen, Den Bosch, Tilburg, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam naar Hilversum brengt, heeft het mis. Velen rijden met het spreekwoordelijke mes tussen de tanden tijdens deze alleycatrace. Dat geldt ook voor Jägers. "Het doel is winst", zegt de Hilversummer droog.

Uit zijn verhaal is op te maken dat hij lang niet de enige is die als eerste het superrondje door Nederland wil afleggen. Diverse deelnemers zijn flink in training. "Sommige hebben regelmatig een rondje IJsselmeer gefietst van zo'n 330 kilometer, terwijl andere op onderzoek zijn uitgegaan om te ontdekken hoe ze het snelst in de steden kunnen komen. De checkpoints zijn de fietskoerierbedrijven", luiden zijn voorbeelden. Zelf heeft Jägers ook goed getraind. Wekelijks fietst hij tussen de 200 en 300 kilometer. Daarnaast loopt hij hard en staat hij in de dojo van Burning Heart voor een kickboksles op de zak. Het devies voor de laatste dagen is vooral rust. Dat is nog best lastig voor iemand die moeilijk stil kan zitten.

Een alleycatrace is een informele wielerwedstrijd met verschillende checkpoints onderweg. Deze races vinden over de hele wereld plaats. Zaterdag en zondag zijn de checkpoints negen andere fietskoerierbedrijven. De deelnemers bepalen zelf de route, maar moeten langs deze punten komen. Bij iedere plek is ravitaillering geregeld om weer energie te tanken. Maaltijden zijn te nuttigen in Deventer, Tilburg en Utrecht. Voor de start krijgen de fietsers een nieuwe binnenband mee voor als ze lek rijden en als de problemen groter zijn dan kunnen ze de bezemwagen bellen.

"Dat gevoel van vrijheid. Het buiten zijn. Fietsen is een way of life", legt hij in een paar zinnen zijn passie uit. Hij houdt van toerritten. Die rijdt hij regelmatig. In de planning heeft hij nog een rondje IJsland staan. Samen met een vriend wil hij binnen afzienbare tijd, zoals de Hilversummer het zegt, zo'n 1.600 kilometer afleggen. Dan denkt hij aan een week of drie.

'Ook willen laten zien uit welk hout een fietskoerier gesneden is'

Tussen de vijftig en zeventig fanatiekelingen verwacht de 34-jarige Hilversummer zaterdag in de loods van Fabrique Ludique aan de Mussenstraat 55. Het voormalige onderkomen van metaalfabriek Brandsma is begin- en eindpunt van deze race. Om 12.00 uur vertrekken de deelnemers: veel fietskoeriers en -liefhebbers. Zo'n 19 uur later, rond 7.00 uur op zondag, is de verwachting dat de eerste coureurs van de fiets stappen en dan kunnen ontspannen. Stretchers en banken staan klaar en een sportmasseur is aanwezig. Voor iedereen die de afstand binnen 24 uur voltooit, ligt een medaille klaar. Voor de top drie heeft Jägers prijzen geregeld. Hij hoopt er zelf met de hoofdprijs vandoor te gaan.