Nelleke Schenkkan, wijkverpleegkundige in het Riebeeckkwartier, in gesprek met eigenaar snackbar van het winkelcentrum.
Nelleke Schenkkan, wijkverpleegkundige in het Riebeeckkwartier, in gesprek met eigenaar snackbar van het winkelcentrum. Foto: Bastiaan Miché

Stabiliteit lonkt weer voor opkrabbelend Hart voor Hilversum

De tijd dat het één grote puinhoop was, is geweest. Hart voor Hilversum stelt orde op zaken. Zo beschikt de partij binnenkort weer over een bestuur.

HILVERSUM Lang is het onrustig geweest binnen en rondom Hart voor Hilversum. Maar de partij krabbelt weer op, is de conclusie van fractievoorzitter Jan Slingerland. De fractie wordt meer één en nieuwe bestuursleden dienen zich aan, waardoor de stabiliteit terugkeert bij de partij die in maart de meeste stemmen kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Stress of er een nieuw bestuur zou komen heeft Slingerland nooit gehad. Een partij mag een jaar zonder bestuur functioneren en daarnaast zouden nieuwe mensen zich echt wel aandienen. Zo is geschied. Uit de eigen gelederen hebben raadslid Ria de Jong en partijlid Eduard Metz zich aangemeld. Nelleke Schenkkan wil de voorzittershamer overnemen. Slingerland kreeg een tip over Schenkkan en haar kwaliteiten. "Bij mij thuis hebben we gesproken. Het klikt. Ze heeft veel politieke ervaring en dat vind ik belangrijk. Ze kan daardoor ook goed inschatten wat mensen meemaken die vol in de wind staan", stelt hij.

Schenkkan woont in Bussum, maar ze kent Hilversum goed. Bij HilverZorg is zij werkzaam als wijkverpleegkundige. Zij is een van de motoren die weer schwung probeert te krijgen in het Riebeeckkwartier. Politiek is zij door de wol geverfd. In 1998 rolde zij de politiek in. Ze reanimeerde Algemeen Belang, de lokale Ankeveense partij. Vervolgens belandde zij bij GroenLinks en van 2006 tot 2010 was zij wethouder in Wijdemeren.

"Ik ken de politiek dondersgoed", is de reactie van Schenkkan op haar nieuwe uitdaging. Of ze lang heeft moeten nadenken om in de slangenkuil te stappen die Hart voor Hilversum de laatste maanden is geweest, geeft ze niet echt antwoord. Ze is een doener. Wat geweest is, is geweest. "Ik zie de mogelijkheden en niet de problemen." Al zegt zij wel dat het interne gekir erg Goois is. "We moeten niet met elkaar bezig zijn, maar met Hilversum. Daar moeten we zo snel mogelijk mee aan de slag."

Inmiddels is de Bussumse al lid van 'Hart' en is ze onderdeel van het interim-bestuur. Haar focus ligt onder andere op het coachen en begeleiden van de fractie, waar weinig politieke ervaring is. Daarmee ontziet zij ook Slingerland. "Vergeet niet dat Jan naast fractievoorzitter ook coalitieleider is. Dat vraagt veel van hem."

De nieuwe voorzitter en de andere aspirant-bestuursleden krijgen een introductieprogramma. Het belangrijkste doel is om een nieuwe algemene ledenvergadering uit te schrijven. Naast het aantreden van het nieuwe bestuur komen daar nieuwe statuten en een huisreglement aan de orde. Volgens Slingerland belangrijke zaken. Binnen de fractie gaat het steeds beter. Zaterdag 13 oktober houdt 'Hart' nog een heidag en dan moet al het gedoe echt tot het verleden berusten, aldus de fractievoorzitter.

'Ik zie de mogelijkheden en niet de problemen'