Projectleider Anouk van Bommel plakt een blauwe actiesticker op het Oosterspoorplein.
Projectleider Anouk van Bommel plakt een blauwe actiesticker op het Oosterspoorplein. Foto: Bastiaan Miché

'Ben blij dat ik mijn hond bij me heb'

HILVERSUM Niet tegen een geparkeerde scooter of fiets of grote plantenbak opbotsen is voor iemand die goed kan zien al een opgave op het Stationsplein. Voor slechtzienden en blinden is het een grote obstaclerun. Op de geleidelijn staat alleen maar blik. Er moet meer bewustwording komen om de 'lijn vrij te houden', zodat deze groep veilig over straat kan.

"Ik ben blij dat ik mijn hond bij mij heb, anders had ik de weg hier echt niet gevonden", zegt Anouk van Bommel op het Stationsplein. Dit is de plek waar zij en anderen maandagmiddag flyers uitdeelden in het kader van 'Houd de lijn vrij'. Hilversum is tijdens de landelijke Week van de Toegankelijkheid de uitverkoren plaats om de aandacht te vestigen op het vrijhouden van de geleidelijnen bij de stations en op straat.

Voor mensen die slecht kunnen zien of blind zijn is het een ramp. Ook in Hilversum kunnen zij amper fatsoenlijk over de voor hen zo belangrijke geleidelijn lopen. Van Bommel, projectleider van 'Houd de lijn vrij', stelt dat het publiek zich ervan bewust moet zijn dat die ribbels er liggen. Daar is de actie op gericht. Mensen houden er geen of te weinig rekening mee dat die geleidelijnen een belangrijk hulpmiddel zijn voor slechtziende en blinde mensen. "Ik maak elke dag gebruik van de geleidelijnen en ik kom vaak obstakels tegen. Dat maakt zelfstandig reizen ingewikkeld voor mij", meldt Van Bommel.

In de tussentijd plakken de vrijwilligers blauwe stickers naast de geleidelijnen bij het centraal station. De oproep is simpel en overduidelijk: 'Vrijhouden'. Dat klinkt makkelijker dan het is. Op het Oosterspoorplein loopt de lijn door de fietsenstalling heen. En wie een blik werpt op het Stationsplein vraagt zich af of hier niet beter gehandhaafd kan worden op verkeerde gestald blik. "We hebben al vijftig stickers geplakt in Hilversum", aldus Van Bommel over de urgentie in de mediastad.
Bewustwording over de mobiliteit van slechtzienden en blinden gaat ook op voor winkeliers. Van Bommel is bereid om samen met Hilversummer Gregory Dunker, ervaringsdeskundige en ambassadeur voor het VN-verdrag Handicap, in gesprek te gaan met de ondernemers en de gemeente. Een kort rondje door het centrum met Dunker toont aan dat in het dorp nog genoeg te verbeteren valt op het gebied van toegankelijkheid. Eerder deed de Hilversummer namens de SP al uitgebreider onderzoek hiernaar. De oppositiepartij vraagt hier nu aandacht voor bij het college.