Stint weg, nu haalt auto foutgeparkeerde fietsen op

HILVERSUM Met het besluit van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om de stint van de weg te halen, nam het gegniffel toe in Hilversum. Dan kan de gemeente de foutgeparkeerde fietsen in het centrum ook niet meer weghalen, was de gedachte. Geen elektrische bolderkar, dan toch gewoon een auto.

Na een gedragscampagne te zijn begonnen en de inzet van fietscoaches is de gemeente in september begonnen met het weghalen van verkeerde gestalde fietsen. Boa's stickeren deze fietsen en daarna gaan deze op de stint naar het depot aan de Kerkbrink 29. De stint mag voorlopig niet meer naar buiten, maar dat houdt niet in dat de handhaving van het fietsparkeren stopt.

De pick-upwagen is wel praktischer, want hier is ruimte voor vijftien fietsen, terwijl op de blauwe stint maar plek is voor twee stalen rossen. Toch zette de gemeente in eerste instantie de stint in omdat de gemeente handhaaft in een druk gebied. Bovendien is de elektrische bolderkar energiezuiniger. "Ook heeft de stint een waarschuwend effect", meldt een woordvoerder. "Omdat wij in de overgangsfase zitten, heeft de stint niet alleen een handhavingsrol, maar ook een informerende rol richting de fietsers."

Nu de stint uit het straatbeeld moet blijven, zet Hilversum in op de auto. Onduidelijk is nog wat er gebeurt wanneer het verbod van kracht blijft. "Mochten we in de toekomst geen gebruik meer kunnen maken van de stint, dan gaan we evalueren wat het beste middel is dat we kunnen inzetten om de fietsen te verplaatsen naar het fietsdepot", klinkt nog uit het raadhuis.

Overigens duurt het nog anderhalve week voordat fietseigenaren geld moeten betalen om hun fiets terug te krijgen uit het fietsdepot. Vanaf maandag 15 oktober kost het de tweewielerbezitter 15 euro.