Eerst vrij zonnig, later kans op een bui

Oktober is koel en onbestendig begonnen. Dinsdag verliep regenachtig, Woensdag trok een Atlantisch hogedrukgebied via Frankrijk oostwaarts. Dat leidde ook in onze omgeving tot enkele droge dagen met zonneschijn en een hogere temperatuur. In de loop van het weekeinde nadert een randstoring met kans op enkele buien. Zondag is het dan tijdelijk weer koeler.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het droog en vrij zonnig. Het wordt 19 à 20 graden. Zaterdag schijnt eerst de zon. Bij een matige zuidenbries loopt de temperatuur op tot 20 à 21 graden. In de middag kunnen stapelwolken ontstaan met in de avond kans op een bui. In de nacht naar zondag valt regen. Overdag trekken bewolking en regen weg en schijnt de zon af en toe. Het is beduidend koeler met een maximum van 15 graden. Er waait een matige wind, ruimend via west naar noord.

Trend na het weekeinde

Een uitloper van het Azorenhoog trekt via het Noordzeegebied oostwaarts. Er volgt opnieuw droog en veelal zonnig weer. Bij een zuiden- tot zuidoostenwind gaat de temperatuur weer stijgen tot rond 20 graden of iets hoger. Eind van de week neemt de kans op een bui toe.

Weetje

September 2018 was met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 14.7 graden, tegen 14.5 graden normaal, weinig aan de warme kant. September was wel zeer zonnig met 192 zonuren, tegen 138 uren normaal. In deze 21e eeuw waren alleen september 2003 en 2016 zonniger. Het was landelijk vrij droog. In onze regio viel met 80 mm de normale hoeveelheid regen.